Lantbruksmuséet i Ljusfallshammar har haft en årlig tradition att anordna Bondgården förr – en upplevelsedag där besökarna får uppleva hur landsbygden var förr i tiden.
– Men på grund av coronapandemin har vi inte kunnat ha några arrangemang på två år. 2019 hade vi 4 500–5 000 besökare, förra året bara 400–500. Vi har tappat intäkter på cirka 150 000 kronor på ett år. Som tur var har vi fått en del bidrag som räddat oss, berättar Christer Eklund, sekreterare i Lantbruksmuséet.
Den 11 september arrangeras återigen Bondgården förr och nu har ett nytt upplevelserum, med grejer från sekelskiftet och framåt gjorts i ordning. Där visas hur det gick till att göra mjölk, smör, kött, frukt och grönt samt mjöl förr i tiden.
Lantbruksmuséets Siv Johansson har skapat rummet och anlitade Finspångsbon Britt-Marie Thyr för att skapa en docka i naturlig storlek, som stoppar korv.
Dockan hittas i nya rummet "Mor Kristinas kök" och är skapad av bland annat hönsnät och papier-maché.
– Det har varit ett roligt och lustfyllt arbete. Jag har fått liknande uppdrag tidigare från olika muséer, berättar Britt-Marie Thyr.
Hon är sömmerska i grunden.
– Jag är kreativ och har alltid gillat att skapa. Det svåraste har varit att få till händerna med gipsbindor, betonar Britt-Marie Thyr.
– Vi är mycket nöjda med resultatet, påpekar Siv Johansson.
Stig Andersson, ordförande i Lantbruksmuséet, är imponerad.
– Den är fantastiskt fint gjord, man ser rynkorna i ansiktet och det ger dockan liv.
Christer Eklund nämner att de ofta pratar i dimensioner.
– Dockan är ytterligare en dimension, som ger liv till det vi visar i muséet, säger han.
Stig Andersson fastslår att verksamhetens grundidé är att göra miljöer som folk känner igen sig i.
– Vi har även gjort i ordning ett leksaksrum med leksaker från 1940- och 1950-talen. Vi tar gärna emot gamla leksaker om någon vill skänka till oss, säger Stig Andersson.
Christer Eklund påpekar att Bondgården förr kommer att anordnas på ett coronasäkert sätt.
– Vi får ta in 600 personer, men det är mycket stort utomhusområde och vi har 3 000 kvadratmeter under tak. Det här är ett museum i ständig förändring och vi jobbar ideellt för att göra något trevligt för människor, betonar Christer Eklund.
– Vi försöker alltid hitta på något nytt varje år, konstaterar Stig Andersson.