Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lättnad i Ljusfall

Ljusfallshammars skola klarar sig i åtminstone två år till enligt socialdemokraternas budgetförslag som presenterades i tisdags. De som bor i Ljusfallshammar och varit engagerade i frågan känner nu lättnad.

Elisabeth och Samuel Eriksson med två-årige sonen Noah känner lättnad efter beskedet att Ljusfalls skola får vara kvar - i alla fall i två år till.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Elisabeth och Samuel Eriksson med två-årige sonen Noah känner lättnad efter beskedet att Ljusfalls skola får vara kvar - i alla fall i två år till. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

LJUSFALLSHAMMAR2003-11-27 06:00
Folkbladet skrev i oktober om den sedan ett år tillbaka inflyttade familjen Samuel och Elisabeth Eriksson med två-årige sonen Noah. Då uttryckte de sin oro över nedläggningsplanerna av skolan och ortens framtid. Nu är känslorna av lite annan sort.
- Det känns jätteskönt, jag har ju jobbat en del med den här frågan så det känns bra att ha fått lön för mödan, konstaterar Samuel Eriksson.
Enligt Stig Andersson (s) kommunalråd, får nu Ljusfallshammarborna två år på sig att vända befolkningstrenden. Samuel Eriksson är ganska övertygad om att den vändningen kommer.

Generationsskifte
- Vi har en stor andel äldre boende här i Ljusfall, de flesta bor i hus, här finns inte lägenheter. När bostäder blir lediga kommer vi att få ett generationsskifte, ett sådant som man redan har haft i till exempel Borggård och Grytgöl, tror Samuel Eriksson. Vi ligger några år efter dem.
Det har varit en del hårt jobb med kampen för skolan men det har också lett till andra effekter för Ljusfallshammar. Samuel Eriksson upplever att kampen för skolan har svetsat samman bygden.
- Det här har varit jättenyttigt för Ljusfall. I och med att alla har slutit upp har invånarna kommit närmare varandra, bedömer han. Ibland är det ju så att det måste till en kris av någon sort för att man ska känna gemenskap, jag tror att Ljusfallshammar som ort har vuxit av det här.

Kan tveka att flytta hit
Den enda farhågan som Samuel Eriksson känner är det faktum att skolan bara fått två års respit. Ett faktum som i sig själv kan komma att leda till att befolkningsvändningen inte kommer.
- Man kan ju vara rädd för att människor som funderar på att flytta hit kanske tvekar när dom får höra om att skolan är säkrad i bara två år, säger han. Kanske de väljer ett säkrare alternativ.
Hans erfarenheter av politikerkontakter är inte odelat positiva.
- Ibland har det känts som att prata med en vägg när man pratat med politikerna, det har varit lite jobbigt faktiskt, även om vi har känt att vi haft stöd från oppositionen, säger Samuel Eriksson. Sedan tror jag att både s och v har varit internt splittrade i frågan. Det är kanske en av orsakerna till att man svängt.
Socialdemokraternas budgetförslag ska behandlas på kommunfullmäktiges möte i december. I brist på egen majoritet så är man beredd att diskutera med alla partier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!