Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Julstämning i Ljusfallshammar

Snön yr omkring en när man är på väg dit. Väl framme är det kallt även inomhus. Det hindrar inte att man känner julstämning och att det är mysigt. I lördags var det julmarknad vid Skogs- och lantbruksmuseet i Ljusfallshammar.

Gullvi Joelsson gör stora, fina tomtar som alla får varsitt namn.

Gullvi Joelsson gör stora, fina tomtar som alla får varsitt namn.

Foto:

LJUSFALLSHAMMAR2004-11-29 06:00
I det nya Skogs- och lantbruksmuseet i Ljusfallshammar hölls det julmarknad för andra året i ordningen. Iordningställandet av lokalerna har kommit en bra bit på vägen sen förra gången och det var inte lika kallt där inne i år, menade flera försäljare. Och vad gör väl lite kyla när man kan få känna julstämning lagom till 1:a advent? Om inte annat kunde man värma sig med kaffe eller glögg. På marknaden blandas försäljarna med deras utbud av tomtar, ljus och dukar och mycket mer, med traktorerna som tillhör museet. Många stannar till och tittar på Gullvi Joelssons, Sonstorp, stora, fina tomtar. Bo och Signhild Karlsson bestämmer sig för att köpa en.
- Jag har alltid trott på tomten, konstaterar Bo med ett leende.

Många beställningar
En liten tax, bara nio veckor gammal, som sitter i Stig Malteskogs famn är också intresserad av tomtarna och sniffar på dem nyfiket.
Gullvi har gjort tomtar i många år, till en början var det för barnbarnens skull, men sedan blev det för försäljning.
- Jag får många beställningar också, berättar Gullvi Joelsson.
Tomtarna är hennes egen idé från början och hon gör allting på dem själv, från den sydda trikåkroppen, till ansiktet av terrakotta-lera och kläderna som är tovade.
- De ser ut som jag fantiserade om att tomten såg ut när jag var liten, förklarar Gullvi Joelsson.
Hon berättar också att hon ger alla sina tomtar namn och skriver upp till vem hon säljer dem så hon ska veta var de tar vägen.
Framför några traktorer på museets bottenvåning står Berth-Arne och Hilli Maxe. På Berth-Arnes keps står ordet Granbocken skrivet. Det förklarar fullt ut vad det är han säljer, bockar gjorda av granris.
- Vi såg en på en annan marknad och då sa jag till honom att en sådan måste han göra, berättar Hilli Maxe.
Så blev det också, förra året gjorde Berth-Arne de första.
- Det är jätteroligt. I år har jag gjort 15 stycken. Det var lite svårt att få tag på riset i år eftersom ovädret kom, säger Berth-Arne Maxe.
Bockarna är alla stora, men ändå av varierande storlek. Röda band har knutits kring dem och en är till och med prydd med julgransbelysning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!