Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Julmarknad i Ljusfall-museet

När mor och dotter tar saken i egna händer blir det en julmarknad, eller rättare sagt fyra. Fyra julmarknader på tre platser under fyra år, men alla i Ljusfallshammar.

Gullvi Joelsson och Göran Andersson var två av knallarna som lockade mycket folk till julmarknaden i Ljusfallshammar i lördags.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Gullvi Joelsson och Göran Andersson var två av knallarna som lockade mycket folk till julmarknaden i Ljusfallshammar i lördags. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

LJUSFALLSHAMMAR2003-12-02 06:00
I år hålls julmarknaden i det nya museet, eller rättare sagt det som ska bli museum. För även om man har tak över huvudet och lite väggar till skydd, så är det inte mer. Men det räcker. Det ger faktiskt känslan av att man befinner sig i en jättekrubba anno 2003.
- Vi fick inte plats där vi var förra året och tanken har ju varit att vi när museet är färdigt ska kunna ha julmarknad där. Alternativet var att göra ett uppehåll i marknaden, fast det tyckte vi inte var nån bra ide, säger Gunilla Malteskog och mamma Lisbeth Andersson håller med.
Och det kan man väl bara hålla med om, för här strömmar det in folk hela tiden. Och när det blir lite kyligt kan man slå sig ner i en av de gamla kyrkbänkarna och ta sig en varm kopp kaffe eller lite glögg.
De allra flesta som är här kan inte låta bli att stanna till för att beundra Gullvi Joelsson tomtar. Stora, stickade, tovade, vävda och alldeles oemotståndliga.
- Allt är handgjort, jag har tovat och stickat, format ansiktena och vävt banden till deras kläder, säger Gullvi.
Som om det inte tog så lång tid att tillverka tomtarna skulle kunna sälja betydligt fler.
- Jag vet inte riktigt hur lång tid det tar att göra en tomte, för jag håller på både sommar och vinter och gör inte en i taget.

Luffarkonst
Smålänningen Göran Andersson var på kurs och lärde sig luffarkonst. Sedan dess har han utvecklat sin förmåga, och samtidigt som han besöker goda vänner i trakten passar han också på att stå på julmarknaden.
- Har man svårt att sova så är det jättebra att syssla med det här på nätterna, säger han.
Till nästa års julmarknad kommer den här delen av byggnaden både ha helt tak och fullt med väggar, 2005 i april ska musset vara helt färdigt. Å då ska det väl vara färdigflyttat för mor och dotter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!