Hade inte flyttat till Ljusfall utan skolan
Samuel och Elisabeth Eriksson och snart två-årige sonen Noah flyttade till Ljusfallshammar för cirka ett rå sedan. Samuel har växt upp på orten och ville tillbaka hem. - Hade vi vetat att skolan var hotad hade vi antagligen inte flyttat, säger Elisabeth. För henne var det ett villkor att bo där det finns skola och affär.
Friskola? Samuel och Elisabeth är öppna för tanken på att starta en friskola. - Jag är egentligen ingen förespråkare för friskolor i allmänhet, men om det värsta händer är det ett alternativ, säger Samuel. Tvåårige Noah har ingen kommentar. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Vi var stolta över vår fina skola.
För cirka tre år sedan ville Samuel och Elisabeth flytta till Ljusfallshammar från Hjortkvarn där de bodde då. Men det var omöjligt att hitta lägenhet. För snart ett år sedan köpte de Samuels barndomshem, en två-familjsvilla som de delar med Samuels föräldrar.
Kärnverksamhet
Eftersom parets son Noah bara är två år är skolstarten inte precis nära förestående. Men ändå har de engagerat sig i arbetet för skolans överlevnad. Skolan är viktig för hela samhället, anser de.
- Landsbygden får inte lika mycket satsningar som centralorten, det är priset man betalar för att bo här. Men kärnverksamheterna är kommunens ansvar och dit hör skolan. Det måste få gå först, andra saker som vassklippningsmaskin till exempel får vänta.
Argument
Samuel och Elisabeth tycker att argumenten som de hört hittills för att stänga skolan inte håller. De tycker att politikerna i humanistiska nämnden borde ta till sig de siffror som den lokala skolstyrelsen tagit fram över elevunderlaget, och som är högre än lokalutredningens siffror.
- Hur kan man säga något om elevunderlaget om tio år? De barn som går i skolan då är inte ens födda än?
De efterlyser också en kalkyl.
- Vi tvivlar på att man kan spara särskilt mycket på att stänga skolan. Hur mycket kostar det med skolskjutsar. Och vad innebär det för miljön? Vad innebär det ur trafiksäkerhetssynpunkt?
- Det är tryggare för barnen att gå i en liten skola nära hemmet i stället för att behöva åka långt till en större okänd skola, säger Elisabeth.
Samuel och Elisabeth är öppna för tanken på att starta en friskola.
- Jag är egentligen ingen förespråkare för friskolor i allmänhet, men om det värsta händer är det ett alternativ, säger Samuel.
Om det blir så kan ingen veta i dag, men saken har diskuterats.
- Detta är inte första gången politikerna vill lägga ner skolan. Friskola skulle vara ett sätt att slippa ifrån osäkerheten runt skolans framtid. Vi skulle få lägga ner mycket arbete, men flera har sagt att det vore en möjlighet.