En nylagad gengasdriven traktor, en annorlunda Volvo Duett och en nytillkommen docka!
Det är något av allt som besökarna till "Bondgården förr" fick uppleva på "nyhetskontot" när Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar nystartade det här arrangemanget i helgen, efter två års coronauppehåll.
– Det mesta känns igen sedan förra arrangemanget, konstaterade museets ordförande Stig Andersson. Men vi försöker alltid ha med nya inslag och det har vi lyckats med även i år.
Vad tyckte du var det bästa i den vägen?
– Det är kul med alla nya inslag i såna här arrangemang, men nya skyltdockan Kristina i nya upplevelserummet "Mor Kristinas kök" känns som en höjdare.
– Här får vi tacka Britt-Marie Thyr, som skapat den här dockan, som gett extra liv till vårt nya matrum.
– Sedan var det roligt att vi lyckats få igång vår tidigare trasiga gengastraktor igen.
– Något vi helt och hållet har Niklas Alexandersson från Tidaholm att tacka för, eftersom han kom hit och reparerade den inför den här dagen.
På kontot nya inslag, fanns också en Volvo Duett, som var ombyggd så till den milda grad, att den inte gick att känna igen längre:
– Det enda som återstår av Duetten är underredet, förklarade ägaren Tomas Stark, som kom på besök från Aneby.
– Jag fick en förfrågan att komma hit och visa upp min lite annorlunda bil och det gjorde jag så gärna. Och det är ju faktiskt en husbil, eftersom jag och frugan kan sova över inne i bilen!
För musikinslaget svarade Loppans band, med idel ädel gamla rutinerade musikanter "från förr".
– Jättekul att vi kan arrangera Bondgården från förr igen, efter coronauppehållet och väldigt roligt att vi får vara med och underhålla besökarna, framhöll Christer Eklund, sekreterare i museets styrelse och tillika trummis i Loppans band.
Bland de traditionella inslagen kan man nämna sågverk med tändkulemotor, sågning med tvåmanssåg, stenkrossning, hyvling av takspån och visning av massor med gamla traktorer och jordbruksredskap från förr.
Gamla motorsågar visades också upp och de kom även till användning vid uppvisningar.
Smeden Arne Karlsson var på plats med sin ässja, gamla lanthandeln sålde godis och museets egen loppisbod var förstås öppen.
Kommer ni att kunna ha något mer arrangemang på museet i år?
– Vi hoppas även kunna återuppliva arrangemanget "Jul på museet" framåt november, men det får vi återkomma om längre fram och se hur coronaläget ser ut. Men det hoppas vi på i alla fall.