– Vi tar upp isblock, som vi ska spara till i sommar och då lägga in i våra isskåp, berättar Stig Andersson, ordförande för lantbruksmuseet.
– Och att vi nu sätter isskåpen i arbete och visar hur gårdagens kylskåp såg ut, är ett av våra nya inslag i museet den kommande sommaren. Dessutom äger vi en del av sjön, så det är vår egen is vi tar tillvara.
Ska ni även använda isskåpen som kylskåp?– Ja, det är vår tanke, att vi ska hålla mjölk och kanske läsk kall inne i skåpen, så att museibesökarna får se att de här gamla isskåpen fortfarande kan göra nytta.
– Dessutom, tillägger Stig Andersson, har vi även en så kallad köttvagn i våra samlingar och där använde man också förr ett isblock, inklätt i plåt, för att hålla köttet kallt medan man åkte runt med häst och vagn och sålde det. Så vi kanske lägger ett isblock även i den för att visa hur det fungerade en gång i tiden.
Hur ska ni förvara isen till i sommar?– På det gamla traditionella sättet, det vill säga i en så kallad isdös, där vi täcker isen med sågspån, som gör att isen håller till sommaren.
Väl ute på Hyttsjön, var det Bo Karlsson som höll i sågandet medan bland annat Stig Andersson, Arne Johansson och Gunnar Skoog bar upp isblocken från sjön, för vidare transport till isdösen på museet.
– Jag använde en handsåg, men tog även hjälp av en motorsåg, för att underlätta issågandet, berättar Bo Karlsson.
För att bära upp isen från sjön användes en gammal saxliknande istång, från förr i tiden.