På lördag var det tänkt att Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar skulle öppnas för säsongen, med "Museets Dag".
Men så blir det inte:
– På grund av coronaviruset måste vi tyvärr ställa in det här populära evenemanget i år, säger Christer Eklund i museiledningen.
– Tråkigt både för att vi dels ville visa upp vårt nya bondekök och en hel del andra nyheter för våra besökare, dels för att just Museets Dag är en viktig inkomstkälla för museet.
När kommer ni att kunna öppna, tror du?
– Det beror helt och hållet på utvecklingen av coronaläget framöver, konstaterar Christer Eklund. En förhoppning finns att vi kan öppna i slutat av maj. Vi kommer inte att kunna förvänta oss några bussar med besökare.
– Däremot är museet så stort och rymligt att enskilda besökare kan finna ett trevligt utflyktsmål, där man kan hålla avstånd och känna sig säkra.
Bland nyheterna i år visar man alltså upp ett gammalt torparkök. Köket blev dock så fint att man kallar det för bondekök. Dessutom har det i anslutning till köket inretts en tidsenlig pigkammare.
– En del av köksarbetet var klart redan i höstas, men nu kommer vi att kunna se bondeköket och pigkammaren med all dess inredning, säger Stig Andersson, ordförande för museet.
Vad tror du reaktionen kommer att bli?
– För äldre besökare, lär det bli en aha-upplevelse. Man kommer att känna igen många prylar från när de själva var unga eller annars när de hälsade på hos äldre släktingar.
– För våra yngre besökare, hoppas jag det blir intressant för dem, att få se köksstandarden som deras äldre släktingar hade för ganska många år sedan.
Kan du berätta lite om vad som finns här?
– Givetvis den klassiska järnspisen, som säkert var ett riktigt lyft i många hem, när den kom in i köket.
– Vidare en närmast komplett utrustning för hemmabaket, med ett klassiskt bakbord som hörde till många hem förr i tiden.
Vem har ställt i ordning köksutställningen i museet?
– Det är Sören och Birgitta Johansson som lagt ner ett fantastiskt arbete med att skapa den här nya köksdelen med intilliggande pigkammare.
Tilläggas kan att museet firar 30-årsjubileum nästa år 2021, för det var 1991 som första delen av museet började byggas upp.
Initiativtagare till museet var Karl Hellmark från Tjällmo.
Han hade under många år samlat föremål från östgötska landsbygden och hans strävan var att kunna visa, för andra människor och kanske framförallt för kommande generationer, hur utvecklingen på landsbygden gått till.