Den nya skolans styrelse känner sig motarbetad
Ljusfalls skolas ekonomiska förening känner sig sviken och motarbetad av Finspångs kommun. För låg skol- och fritidspeng och inga svar på sina frågor. Det är några av de punkter som styrelsen är kritisk emot.
Arbetet med att starta friskolan i Ljusfallshammar i höst pågår för fullt. Men styrelsen känner sig motarbetad av kommunen och tycker inte att de får svar på sina frågor. Från vänster Kristine Svensson (förälder) och styrelseledamöterna Sofia Arnell, Gunilla Malteskog och Marie Aktner. Foto: Carolina Häggkvist
Foto:
- Vi fick inte ett konkret svar på en enda fråga. Det kändes som om de var helt oförberedda på det här mötet, säger hon.
Friskoleföreningen vill till exempel ha svar på varför skolpengen har sänkts från 59 000 kronor per barn och år till cirka 40 000 kronor per barn och år.
- De har inte svarat på varför de har sänkt det, säger Gunilla Malteskog, vice ordförande i föreningen.
Högre belopp
Föreningen har kontaktat både Skolverket och Friskolornas riksförbund och fått till svar att de har rätt till det högre beloppet.
- Barnen får inte vad de har rätt till. Alla barn har rätt till samma ersättning oberoende av om det är en kommunal skola eller en friskola, säger Marie Aktner.
Om föreningen inte får rätt tänker de överklaga kommunens beslut.
Peter Fransson (s), ordförande i den humanistiska nämnden, menar att den utlovade skolpengen inte är lägre än i till exempel Norrköping eller Söderköping.
Att föreningen skulle vara motarbetad håller han inte med om.
- Det förstår jag inte. Vi har inte gått dem till mötes på alla punkter, men vi har suttit ner och gått igenom och vi har sagt att vi ska komma tillbaka, säger han.
Ta bort möbler
En annan sak som föreningen vänder sig emot är att kommunen ska ta bort inventarierna i skolan, men vart möblerna ska har de inte fåt veta.
Föreningen befarar att möblerna slutligen hamnar hos återvinningen, vilket kommunen har lovat att de inte ska.
- Men det klart att vi inte kan skänka bort skattebetalarnas pengar, det vore att missbruka förtroendet, säger Peter Fransson.
Samtidigt som Ljusfalls skolas ekonomiska förening blev besviken över beslutet att stänga Ljusfalls skola, tycker de också att det är skönt att veta vad som gäller.
Nu kan de lägga flera år av oro bakom sig och istället sikta framåt. De ser inte nedläggningen som enbart negativ.
"Starkare"
- Ljusfallshammar har blivit starkare. Alla hjälps åt, säger Gunilla Malteskog.
Den 16 augusti börjar 34 barn i friskolan och innan dess är det mycket kvar att göra: tjänsterna ska bli klara, det ska beställas material, möbleras, ordnas med skolmat, skolskjuts och sponsorer. Ingen ur den gamla personalen kommer att vara kvar vid skolstarten, utan tre nya lärare är på väg att anställas.
Föreningens förhoppning är nu att samarbetet med kommunen ska ordna upp sig. Och under tiden fortsätter de att vänta på sina svar.