Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Camparna har fått nya vanor

De är ungefär lika många som tidigare. Men de beter sig annorlunda i år. Gästerna på Småängens camping har bytt vanor på grund av det höga bensinpriset.
Färre har husvagn och fler tältar eller hyr stuga. Även långliggarna har ökat.

Familjen Schlatter från Schweiz tältar sig runt i Sverige under tre veckors tid. Det gör de varje sommar. Petra, Roland och Nils tycker om den svenska naturen.
Foto: Carolina Häggkvist

Familjen Schlatter från Schweiz tältar sig runt i Sverige under tre veckors tid. Det gör de varje sommar. Petra, Roland och Nils tycker om den svenska naturen. Foto: Carolina Häggkvist

Foto:

LJUSFALLSHAMMAR2005-08-03 06:00
Ägarna av Småängens camping utanför Ljusfallshammar har märkt att camparna har ändrat sina vanor i år. Antalet långliggare, det vill säga de som stannar hela sommaren, har ökat från 60 till 70 i år. Man har även köpt in två nya stugor inför den här säsongen och campingens fem stugor är så gott som uthyrda för jämnan.
- Jag skulle tro att folk åker lite mindre på grund av att bensinen är så dyr. De ligger still istället, säger Heléne Andersson, som är en av ägarna.

Lämnat husvagnen
Det sammanlagda antalet gästnätter ser inte ut att skilja sig i från fjolårets, utan uppskattas landa på ungefär 10 000. Men det är många som har lämnat husvagnen hemma i år. Trots detta har man utökat antalet husvagnsplatser från 100 till 120.
- Tälten ökar framför allt. Det är dyrare att dra husvagnen, säger Heléne Andersson.
Att tälta några nätter och sedan varva med några nätter i stuga verkar vara en populär variant. Nästa år planerar man att göra plats för cirka tio nya tältplatser i en dunge.
Särskilt tyskar och danskar har det varit gott om på campingen i år. Däremot har det varit färre holländare och norrmän än vanligt. Framför allt lugnet på campingen verket locka de utländska turisterna.
- Tyskarna tycker det är så himla lugnt och fint här. Det är paradiset för dem, säger Heléne Andersson.
Standardvarianten för gästerna tycks vara att stanna två nätter, åka till Kolmårdens djurpark ena dagen och fiska den andra.
- Våra stugor kanske är billigare än i Kolmården och lättare att få tag i, säger Heléne Andersson.

Gillar Sverige
Familjen Schlatter kommer från Schweiz och är ett bra exempel på den nye camparen. De brukar besöka Sverige varje sommar. Att de tycker om landet råder det ingen tvekan om. De tar sig fram i en Volvo Amazon med både svenska flaggan och en älg på.
Under tre veckors tid åker de runt och besöker olika campingar. Sover gör de i tält. Förra året gjorde de Kolmården, så det hoppar de över i år. Före Småängen stannade de vid Vättern och nu är de på väg norrut. Det brukar bli ungefär tre dagar på varje plats.
- Skogen, sjön, naturen. Det är fantastiskt, säger Roland Schlatter.
Småängens camping har öppet mellan maj och september och högsäsongen sträcker sig mellan vecka 29 och 31.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!