Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bondgården förr – riktig nostalgitripp

Bondgården förr vid Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar är en nostalgitripp för de äldre och en aha-upplevelse för de unga. Det fanns en tid före TV och mobilen.

Bill Andersson och Maj-Lis Johansson från Stjärnholm pratar med kunderna Gunnar Johansson, Omberg och Hans Fridell, Tjällmo.

Bill Andersson och Maj-Lis Johansson från Stjärnholm pratar med kunderna Gunnar Johansson, Omberg och Hans Fridell, Tjällmo.

Foto: Börje Gavér

Ljusfallshammar2019-09-15 19:30

Trängseln är stor och man känner direkt att det är ovanligt många som sökt sig hit.

– 1 230 personer. Med besökarna vid Museets dag i våras är det 100 fler än förra året, säger Stig Andersson, ordförande i Lantbruksmuseets styrelse.

Mycket är sig lik. Massor med maskiner, traktorer, skördetröskor och mycket annat. De flesta i körbart skick. Det märker man under den stora traktorparaden genom området. Djur, knallar och försäljning av mat.

I ett tält kokar tre damer ärtsoppa och gräddar pannkakor, men det visar sig bara vara till de som jobbar ideellt med Bondgården förr. Men kalvdansen kan vem som helst smaka på.

– Den är väldigt populär, säger Margareta Joge, som har möjlighet att komma åt den råmjölk som krävs för att tillverka den.

Tillbaka till Stig Andersson. Han visar ett par nyheter för året, inne i den jättelika museibyggnaden.

– Vi har byggt upp en tvättstuga och ett torparkök. Vi fortsätter att bygga upp miljöer från förr, berättar han och slår sig ner vid det lilla köksbordet.

Tvättstugan visar hur det gick till innan den revolutionerande elektriska tvättmaskinen kom. Även utan el var människan påhittig för att underlätta arbetet på olika sätt.

En trappa ner pågår tillverkning av ost och sylt och smör kärnas. Också en nyhet för året.

Med i alla år har knallarna varit. Den står längs huvudgatan och säljer allt från gamla redskap till goda maträtter.

Bill Andersson och Maj-Lis Johansson från Stjärnholm har varit med i fler år.

– Vi reser runt på olika marknader, säger Maj-Lis.

På bordet framför sig har de gamla redskap, husgeråd, mattor, halsband, leksaker och mycket mer. Affärerna går bra säger de.

På en traktor hittar vi en liten tvåårig kille, Daniel Nilsson. Han och pappa Torbjörn från Sonstorp brukar besöka Lantbruksmuseet.

– Jag känner igen maskinerna från min barndom men har inte upplevt dem på någon bondgård, säger Torbjörn.

– Min mamma brukar vara med här och sitta och spinna, men inte i år, fortsätter han, medan Daniel rattar på.

Lilla Nora Lindberg hjälper Birgit Andersson med tvätten och gnuggar ivrigt ett plagg mot tvättbrädet. Bakom henne fläktar nytvättade lakan i vinden.

– Men det är bättre med tvättmaskin, konstaterar hon.

Lantbruksmuseet är en upplevelse som aldrig tar slut. Det finns hela tiden något nytt att hitta som man inte såg förra gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!