Vid en rundringning till partierna om Ljuralänken säger Ingrid Cassel (M) att Moderaterna ska ha en förutsättningslös diskussion om det senaste förslaget.
Hon är nöjd med att ha fått med Kristinaplatsen i detaljplanearbetet och tycker att det är angeläget att det blir en bra gestaltning av kulturområdet där.
– Sedan förstår ju vi också att med tanke på att den här spårvägsdragningen går ända ut till Navestad, så är varje minut viktig, när vi planerar arbetspendling, säger Ingrid Cassel.
Nu när man pekat ut ett stort markområde för industrier, från Klinga till Norsholm, ser hon ett ännu större behov av att knyta ihop delarna genom kollektivtrafik.
– Arbetspendlingen tycker jag måste vara fullständigt avgörande.
Man kan inte se Ljuralänken som en del, utan man måste se på helheten, med ett resenav vid resecentrum, menar hon.
Drottninggatan med ett spår blir en svag länk, en trång sektor, säger Cassel som anser att man måste diskutera att återgå till dubbelspår där.
– Vi har sagt, och har även ett ks-beslut på, att vi ska ha en bred dialog med Norrköpingsborna kring den här frågan, där det kommer att presenteras olika alternativ. Vi kommer att vara på Stadsbiblioteket och i Mirum och ha dialog med Norrköpingsborna, och sedan tar vi ställning utifrån det, säger kommunalrådet Kikki Liljeblad (S).
En slutrapport om hur kollektivtrafiksystemet ska se ut, Framtidens resor i Norrköping, kommer i höst.
– Jag har inte tagit ställning än, utan jag tycker att det är många olika aspekter som behöver vägas in. Människors möjligheter att resa till jobb, också i områden där man faktiskt inte har en bil, Hageby exempelvis. Sedan ska det alltid vägas mot investeringskostnader, säger Liljeblad.
Också Reidar Svedahl (L) vill avvakta samråd och synpunkter från folk.
– Vi har inte satt ned foten än. Allting har för- och nackdelar, så även Ljuralänken, säger Reidar Svedahl.
Även Karin Jonsson (C) vill avvakta dialogen.
– Men i grunden är jag positiv till det hela, för vi ligger väldigt dåligt till i Norrköping när det gäller att ha en effektiv kollektivtrafik, så jag tror ju att den behövs. Men sedan beror det på vad vi har för ekonomi, för vi ligger väldigt tungt på investeringssidan framöver, så det är möjligt att även om vi tycker att den behövs så måste vi avvakta, säger Karin Jonsson.
Vänsterpartiets grundinställning till Ljuralänken är positiv.
– Vi gillar kollektivtrafik. Det kommer att gå snabbare för dem som bor i Hageby och Navestad, några viktiga områden, att ta sig in till stan, och då väljer också fler kollektivtrafiken, ju snabbare den går. Det är också en klimatsmart lösning, säger Nicklas Lundström (V).
Han ser även att det på sikt behövs mer spårkapacitet, när man bygger ut fler linjer mot de södra delarna av stan, som Vrinnevi.
MP har inte diskuterat i sin partigrupp ännu, men:
– Vi ser Ljuralänken som en förutsättning för att vi ska kunna bygga vidare, och vi har alltid drivit frågan att vi ska ha en utbyggd spårväg i Norrköping, säger Mia Sköld (MP).
– Ljuralänken är en del av framtidens spårvägsutbyggnad, säger hon och talar om Vrinnevi och Inre hamnen.
Kristinaplatsen skulle må bra av att det blev mer liv och rörelse där, tycker hon.
Det är dyrt att bygga spårväg, men det finns bidrag att få, och den håller länge, framhåller Sköld.
– I grunden är vi alltid för infrastrukturutbyggnad, säger Darko Mamkovic (SD) som dock först vill se var kostnaderna landar, om det är rätt tid för satsning och hur Ljuralänken påverkar i ett längre perspektiv.