Det håller Linda Apelgren, samhällsbyggnadsstrateg på samhällsbyggnadskontoret och Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder på att titta på i samverkan för stadsdelsutveckling i Norrköping.
– Det är ingen som riktigt äger frågan när det gäller helhetssynen av våra stadsdelar. Vi undersöker vad som finns och inte och vems ansvar det är, när så många olika aktörer är inblandade har det blivit som att det blir ingens ansvar. Just nu tittar vi på vad vi gör med Ljura, säger Linda Apelgren.
Stadsdelen Ljura började byggas i början av 1950-talet runt det stora grönområdet som blev Ljuraparken. Sedan dess har det hänt mycket, både när det gäller krav på bostädernas utformning och utomhusmiljön.
Barnen som från början växte upp i området, flyttade och kvar blev den äldre generationen, men för ett tiotal år sedan skedde ett generationsskifte och nya barnfamiljer har flyttat in. Området har utökats både med husen i Kardusen och de nybyggda husen i Fridtuna. I Ljura centrum finns förutom Ica ett fåtal butiker kvar, en förflyttning har skett mot gamla Ringborgs hörna där flera matbutiker etablerat sig.
Så hur vill de boende på Ljura att bostadsområdet utvecklas?
Hyresbostäder har redan investerat runt 700 miljoner kronor i området. Nu vill man samarbeta med övriga bostadsföretag, socialtjänsten, förenings- och näringslivet för att komplettera varandra och skapa framtidens Ljura.
– Det är en väldig utmaning, men vårt samverkansarbete ska leda till en målbild för att få fram ett budgetunderlag som kan antas av kommunfullmäktige, säger Tomas Lindquist.
Tanken är att de boende ska känna trygghet i och ansvar för sitt bostadsområde. Att de olika gårdarna ska ha olika uttryck. En av gårdarna har en äppellund, två andra har odlingar som drivs av de boende. Och i mitten Ljuraparken.
– Men alla har inte hittat dit fast det är en park för alla Norrköpingsbor. Nu försöker vi se hur den kan bli mer inbjudande, äger Linda Apelgren.
På vår väg från Ljura centrum mot parken går vi förbi en grävmaskin som håller på att snygga till efter att man grävt och rensat bort buskage och ogräs som ett led i att göra området tryggare.
Planerna för parken är många.
– Friskis & Svettis skulle kunna ha pass här och fotbollsföreningar skulle kunna träna här även om det inte är en riktig fotbollsplan och man skulle kunna åka både skridskor och skidor här, säger Tomas Lindquist.
I parken finns ett stort rött hus som nu står tomt. Här har det förr varit parklek, och Tomas Lindquist och Linda Apelgren hoppas på något liknade igen. En del i att väcka parken till liv igen ska en av Hyresbostäders trygghetsvärdar jobba med.
– Jag ska vara spindeln i nätet och samla alla goda krafter i området. "Project playground" är ett koncept som vi ska starta för ungdomar för att trycka bort "buset", så att de bland annat inte hänger i trappuppgångar och skapar otrygghet och istället få barn- och ungdomsfamiljer att ta sig ut i parken så att det blir en park för alla, säger Keyse Ali.
"Project playground" har program och aktiviteter inom sport och kultur samt kunskapshöjande aktiviteter som studiestöd, coachning och föreläsningar.
– Jag har sedan åtta månader pratat med barnfamiljer och barn om vad de vill ha i området, nu ska vi arbeta för att tillsammans med de boende och föreningar göra verklighet av önskemålen, säger Keyse Ali.