Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En av Finspångs mest framgångsrika kvinnor"

En ny bok handlar om Mathilda Hamilton, som grundade butikskedjan Indiska.

Mathilda Hamilton från Finspång, tillsammans med diverse prylar inspirerade av Indien.

Mathilda Hamilton från Finspång, tillsammans med diverse prylar inspirerade av Indien.

Foto: Okänd

Litteratur2022-08-29 09:00

Mathilda Hamilton från Finspång, grundade butikskedjan Indiska!

Något som inte många av dagens Finspångsbor lär känna till. 

Nu har det i alla fall kommit ut en bok om hennes liv och som heter "Mathilda - historien om Indiskas grundare", skriven av journalisten och författaren Sara Sjöström.

– Hoppas att min bok kan hjälpa till att liva upp minnet av Mathilda Hamilton, som var en mycket färgstark och fascinerande kvinna och troligen en av Finspångs mest framgångsrika kvinnor genom tiderna, säger hon.

Hur kunde hon lyckas så bra, tror du?

– Hon måste ha haft en drivkraft och envishet, långt utöver det vanliga. 

Lämnade hon Finspång i unga år?

– Ja, när hon var 24 år ville hon ge sig ut i världen. Och eftersom hon växte upp i ett frireligiöst hem i Finspång, reste hon till USA, där hon utbildade sig till missionär och passade på att byta efternamn från Strömberg till Hamilton.

Var det via giftermål?

– Nej, hon gifter sig med en svenskamerikan som hette Nelson. Att paret tog det adliga namnet Hamilton, var förmodligen noga uträknat, för att påbörja en klassresa, tror jag.

Från USA åkte Mathilda sedan till Indien för att missionera.

– Den vistelsen kom att förändra hennes liv och när hon så småningom kom tillbaka till Sverige, startade hon butiken Indiska utställningen 1901 i Stockholm, med inspiration av vackra indiska hantverk.

– Och den butiken var grunden till butikskedjan Indiska, som ju existerar än idag.

Hur kommer det sig då att du skrivit den här boken?

– Det började med att jag fick ett tips om ett fotoalbum på Etnografiska museet i Stockholm. Och när jag väl började bläddra i albumet och dess 400 bilder från Mathilda Hamiltons liv, blev jag helt fascinerad av henne.

Så det gick ganska lätt att skriva boken, med tanke på bildmaterialet?

– Både ja och nej, säger Sara Sjöström. Visst har bilderna varit en stor skatt, men det finns inte en enda bildtext att läsa. Så när det gäller källmaterialet, har jag grävt fram uppgifter hos bland annat Risinge hembygdsförening och andra olika arkiv, både i Sverige och utomlands.

– Och nu har det utmynnat i en bok om hennes fantastiska liv, med ett så sorgligt slut.

Hur då sorgligt?

– Jo, i slutet av sitt framgångsrika liv, drabbades hon av flera allvarliga sjukdomar, utsattes för svek, förlorade alla sina pengar och blev till slut tvångsintagen på Beckomberga mentalsjukhus. Hon dog inte på sjukhuset, men tvingades bo där de sista åren av sitt 70-åriga liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!