Boken om Neo är Sofie Silverbrings debut

När böckerna tog slut, tog Sofie Silverbring saken i egna händer och skrev en själv! "Det känns overkligt att äntligen kunna hålla boken i handen", säger hon.

Norrköpingsbon Sofie Silverbring debuterar med boken "Neo bäst på tv-spel".

Norrköpingsbon Sofie Silverbring debuterar med boken "Neo bäst på tv-spel".

Foto: Montage: Carolina Nilsson

Litteratur2019-10-23 06:00

Just nu är Norrköpingsbon Sofie Silverbring föräldraledig, men annars jobbar hon som skolbibliotekarie på en F-9 skola i Finspång. I sitt jobb upplever hon att de flesta barn, även de lite mer lässvaga, har ett läsintresse och hon tycker att det är vuxenvärldens ansvar att försöka hjälpa till så mycket som möjligt på barnens väg mot att knäcka läskoden. 

– Som jag ser det är det vårt ansvar att försöka väcka läsglädje. Jag låter den tanken genomsyra allt jag gör i mitt arbete. Hemma har läst högt för mina egna barn ända sedan födseln, så jag försöker i alla fall leva som jag lär, säger hon.

Sofie har alltid varit intresserad av barnböcker och för sex år sedan gick hon kursen "Att skriva barn- och ungdomslitteratur" vid Linneuniversitetet i Växjö. Då började hon också ta sitt skrivande på allvar. Under åren har livet kommit emellan i perioder, men sedan förra hösten har hon vikt tid på helgerna åt att skriva. Resultatet blev "Neo bäst på tv-spel", som är den första i en tänkt serie. Det är en börja läsa-bok för barn i åldern sex-nio år som handlar om Neo och bästa kompisen Salma. Att spela tv-spel är det roligaste Neo och Salma vet. 

Tillsammans spelar de ofta men Neo tycker det är lite tråkigt för Salma är mycket bättre än honom. Men så kommer det ett nytt tv-spel, Rymdkaos 4! När Neo får spelet i födelsedagspresent uppslukas han fullständigt av det och glömmer bort sin kompis. Men då börjar Salma leka med en annan kompis - och det var inte riktigt vad Neo tänkt sig. Hur ska Neo få tillbaka sin kompis och ändå kunna spela sitt tv-spel?

– Det känns overkligt att äntligen kunna hålla boken i handen, säger hon.

Boken är illustrerad av Johanna Zverzina.

– Vi hittade varandra genom förlaget och det kändes direkt att vi delade samma vision med berättelsen, säger Sofie, som hoppas att många folk- och skolbibliotek ser behovet så att fler barn får tillgång till boken.

– Det finns jättefina böcker som är anpassade för målgruppen, men de är inte tillräckligt många.

På Norrköpings stadsbibliotek är det redan klart att kommer boken att finnas. Den 24 oktober blir det releasefest i Mellanrummet för Neo bäst på tv-spel. 

Karta: Norrköpings stadsbibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!