Som hantverkare måste man också kunna marknadsföra sina produkter. Utställningen är slutprojektet för studenter som går den fristående kursen Entreprenörskap, marknadsförings- och utställningsarbete vid Linköpings universitet.
De flesta av eleverna går sedan tidigare Slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet.
I samarbete med Sörmlands museum har eleverna skapat produkter till museets butik i Nyköping. Målgruppen är barn och unga, och inspirationen är hämtad från museets samlingar.
Produkterna är tillverkade i traditionella hantverkstekniker med fokus på hållbarhet.
De visas på utställningen på Slöjdgalleriet i Linköping från den 11 januari till den 1 februari.
Den fristående kursen går eleverna för att lära sig starta eget, marknadsföra utställningar, marknadsföra sina produkter och lära sig utställningsarbete.
– Det handlar om att man ska ringa pressen, och man ska ha tilltugg på vernissagen, hur man ska ställa ut och att det tar tid att måla, och så vidare, berättarJohanna Norrgård, själv elev på den fristående kursen.
Varför heter utställningen "Betydelsefulla barnsligheter"?
– Den heter så eftersom målgruppen är barn och unga, och betydelsefulla handlar om att vi varit på Sörmlands museum och tittat på samlingar, från det förflutna, säger Johanna Norrgård.
Det är betydelsefullt att lyfta fram historien bakom produkterna, inspirationen som eleverna fått från Sörmlands museum, fullföljer hon resonemanget.
Vad är det då för hantverksprodukter som visas på utställningen? Johanna Norrgård räknar upp några av dem:
– Det är en haklapp, en tygpåse, en trästol, en bokhylla, ett armband, ett silversmycke, barntajts, en virkad, uppstoppad kanin, en björklampa och en liten träsnurra för barn.
Totalt är det 14 produkter som visas i utställningen.
Det här är resultatet av ett samarbete mellan Linköpings universitet och Sörmlands museum.
Så här presenteras kursen på LiU:s hemsida: Entreprenörskap, marknadsförings- och utställningsarbete behandlar olika perspektiv på entreprenörskap, ekonomiska och marknadsföringsmodeller inom slöjd och hantverksområdet.
Ett praktiskt arbete utgör en del i kursen. Vidare ingår grafisk formgivning med praktiskt layoutarbete med inriktning mot marknadsföring. Kursen behandlar även utställningen som kommunikationsmedium och marknadsplats.