Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vasatema på museet – uppmärksammar jubileumsåret

Östergötlands museum uppmärksammar jubileumsåret Gustav Vasa 500 år med en föreläsning, specialvisningar och temakroki.

En gröntonad 1500-talsskål ur museets samlingar. Krokiklass med en modell inspirerad av modet som rådde på Gustav Vasas tid. Östergötlands museum i Linköping satsar på Vasatema.

En gröntonad 1500-talsskål ur museets samlingar. Krokiklass med en modell inspirerad av modet som rådde på Gustav Vasas tid. Östergötlands museum i Linköping satsar på Vasatema.

Foto: Östergötlands museum

Linköping2023-09-14 10:00

Den äldre Vasatiden innebar stora omställningar i Sverige. Hur speglades detta i Östergötland och hur påverkades landskapet av förändringarna under Gustav Vasas regering? 

Det är något historikern, arkivarien och fjolårets kulturhistoriepristagare ur Olof Skoglunds stiftelse, Claes Westling, snart kommer att berätta mer om. Onsdagen den 20 september gästar han Östergötlands museum i Linköping för en föreläsning om Östergötland under Gustav Vasas tid.

Konstpedagog Åsa Nyberg Botshinda ger två specialvisningar med fokus på renässanskonsten. Och vid krokiklassen på museet den 20 september är modellen inspirerad av modet som rådde på Gustav Vasas tid. 

Den 5 oktober hålls en specialvisning av en venetiansk 1500-talsskål. När den grön- och guldskimrande glasskålen, kupan till ett pokalglas, donerades till museet 1976 hade den varit i den Leijonhufvudska släktens ägo i närmare 500 år.

– Enligt gåvobrevet ska den ha använts på förlovningsfesten eller bröllopet mellan Gustav Vasa och Margareta Leijonhufvud. Paret sägs ha druckit den så kallade dannemanskålen ur det här glaset år 1536, säger Joanna Thompson, föremålsantikvarie på Östergötlands museum.

Redan på Arkeologidagen i slutet av augusti smygstartade museets jubileumsprogram i och med en välbesökt guidning på Kungshögabacken i Mjölby. Här finns ett gravfält från järnåldern, men Kungshögabacken är också den plats där man tror att slaget om Mjölby stod år 1543, under Dackefejden på Gustav Vasas tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!