Varnar för privata alternativ i vården
Prioriteringar och utbudsbegränsningar är smärtsamma, men nödvändiga, sa hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Sörenson (s) när hon inledde gårdagens temadebatt om nedskärningarna inom vården och länssamverkan i landstingsfullmäktige. Samtidigt fick den politiska majoriteten kritik för dålig förankring av hur 300 miljoner kronor ska sparas inom vården.
- Vi vill värna utbudet - inte husen eller organisationerna, sa Anna-Lena Sörenson.
Hon sa också att de starka reaktionerna och den oro som kommit fram gör henne ödmjuk och får henne att fundera på hur man ska arbeta med opinionsbildning och hur man ska fånga upp medborgarnas synpunkter.
- Om vi inte lyckas göra vården så effektiv som möjligt är det risk för att man måste ta mer på utbudet, sa Björn Grip (v )som varnade för att om man skär för mycket i utbudet så kommer privata alternativ att växa upp som giftsvampar.
Bassjukvården, primärvården och psykiatrin har en tendens att utarmas, därför måste man genomföra rationaliseringar när det gäller den specialiserade sjukvården, menar han.
´Förankra bättre´
Gunnar Asserhed (fp) undrade vem som ska möta det vårdbehov som den offentliga vården inte kan svara mot och han var kritisk till den svårförståeliga informationen kring sparförslagen som han menar skapat missförstånd.
- Jag tror att förankringsarbetet bland personal och medborgare kunde vara bättre, sa Asserhed som också ville se en rejäl primärvårdssatsning och att den planerade vården, planerad ortopedi och kirurgi, konkurrensutsätts.
- Ta vara på engagemanget. Då åstadkommer man mest, sa Nils-Ingvar Graan (kd) och lyfte fram Motala lasaretts eget sparförslag som ett bra exempel.
- Det verkar vara en regional tävling i att samla in namn. Motala leder, sa landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson (s) som anförde att man ska ta tillvara personalens engagemang och lokala lösningar, men att man också måste ha ett östgötaperspektiv på vården.
´US en tillgång´
- Se på möjligheterna, inte på hindren, sa Sven Eric Nilsson (c) som tyckte att marknadsföringen varit dålig, att bara det negativa förts fram i presssmeddelanden, inte det positiva.
- Vad skulle media ha sagt om jag skulle ägnat mig åt att frisera talen så det skulle se vackrare ut? kontrade Paul Håkansson. Jag tycker att det är en styrka att förslagen är offentliga.
Det blev också debatt om satsningen på att ha ett universitetssjukhus kontra resten av länet. Paul Håkansson anklagade centern för att spela på lokalpatriotiska känslor och menade att det är en tillång för Östergötland att ha ett universitetssjukhus.
Kramar sjukhus
- Jag har aldrig under mitt politiska liv upplevt att människor varit så oroliga, sa Anders Senestad (m). Det är viktigt att man möter människors oro. Här har vi människor i Norrköping och Motala som står i ring kring sina sjukhus.
- När människor kramar ett sjukhus är det inte utbudet man värnar om utan precis tvärtom, kontrade Anna-Lena Sörenson.
När man kramar ett sjukhus i Norrköping gör man det för att det är en symbol för något man tycker är viktigt, anmärkte Senestad.
- Landstinget borde tillsätta en haverikommission, sa Levi Eckeskog (kd) som efterlyste en bättre dialog och förankring hos personalen kring besparingarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!