Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Var god dröj

Förhandlingen mellan Östgötateaterns huvudmän strandade i går.  Efter lite mer än två timmars överläggning kunde de bara enas om en sak - att de var oense. - Vi kommer att fortsätta om en vecka, konstaterade de i alla fall överens om att de nog då kommer att komma överens.

- Om inte vi gör något nu som får styrelsen att se över ekonomin kommer kostnaderna att skena och teatern att försvinna om två eller tre år, säger Lars Eklund, politisk talesman på Östsam.

- Om inte vi gör något nu som får styrelsen att se över ekonomin kommer kostnaderna att skena och teatern att försvinna om två eller tre år, säger Lars Eklund, politisk talesman på Östsam.

Foto: Forsby Jan

LINKÖPING2008-03-15 03:00
Utgångspunkten vid mötet i går var att Norrköpings kommun vill bidra med tre miljoner kronor extra till Östgötateatern medan Linköpings kommun och Landstinget i Östergötland inte vill bidra med något extra tillskott över huvudtaget. För att klara sig undan nedskärningar behöver Östgötateatern totalt drygt tio miljoner kronor.- Jag ser ändå det här mötet som ett framsteg även om vi inte kunde enas om en slutlig summa. De verkar i alla fall vilja skjuta till pengar, säger Mattias Ottosson, (s) kommunstyrelsens ordförande som tillsammans med Stefan Arrelid, (mp) kommunalråd, representerade Norrköpings kommun.Anpassa kostnaderna
De två kommunerna äger vardera 30 procent och landstinget 40 procent. Det innebär att om Norrköping vill bidra med tre miljoner måste Linköping göra detsamma och landstinget bidra med fyra miljoner. Det är pengar som Linköpings kommun och landstinget i går inte kunde tänka sig att bidra med.- Det är viktigt att teatern börjar anpassa kostnaderna efter intäkterna och det gör de inte om vi ger dem ett så högt belopp, säger Paul Lindvall, (m) kommunstyrelsens ordförande i Linköping, och pekar på att det finns fler kulturinstitutioner som behöver pengar.Men han nekar inte till att de kan tänka sig ett mindre belopp, men hur mycket ville han inte säga i går.Landstingets representant Lars Eklund på Östsam tycker samma sak.- Om vi inte gör något nu kommer kostnaderna för teatern att skena och den kommer inte att finnas kvar inom två eller tre år, säger Lars Eklund.Både han och Paul Lindvall är mycket kritiska till hur styrelsen för teatern hanterat den ekonomiska situationen. De menar att styrelsen köpt för mer än de haft pengar till. Vid de här uttalandena skrattar Mattias Ottosson.- Nej, jag vill inte rikta någon kritik till styrelsen. Jag tycker att de signalerat i tid om den ekonomiska situationen, förklarar han och framförde lite surt att en "amputerad" teater inte kommer att vara värt namnet länsteater och inte heller vara värdigt en fjärde storstadsregion.Men det var ett lockbete som de övriga inte nappade på. De menar tvärt om att Östgötateatern behöver se över sin verksamhet för att kunna klara av framtiden.- Vi kan inte ha en teaterkris vid varje mandatperiod, styrelsen måste se till att det här blir löst en gång för alla, förklarade Paul Lindvall och Lars Eklund samstämmigt.På torsdag möts huvudmännen igen, den här gången i Norrköping. Och alla var de i går hoppfulla inför det kommande mötet. En sak var de i alla fall överens om - de måste komma fram till ett beslut som alla står bakom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om