Superbra, tycker klimatforskarna
Efter den svåra stormen Gudrun kommer nu en positiv Tornado!Det är nämligen namnet på den nya superdator, som ska hjälpa till i väderforskningen på Linköpings universitet och invigdes av miljöminister Lena Sommestad igår.
- Den här nya superdatorn hoppas jag ger oss mer kunskap om klimatförändringens effekter, samtidigt som vi arbetar för att minska utsläppen av växthusgaser, sa miljöminister Lena Sommestad (s), när hon igår invigde nya superdatorn vid Linköpings universitet. Foto: Niclas Sandberg (011-200 464) niclas. sandberg@folkbladet.se
Foto:
- Men det är viktigt att forskarna med hjälp av superdatorerna, försöker komma överens så mycket som möjligt, innan vi politiker får forskningsresultaten.
- För om det är alltför osäkra och delade meningar om forskningsresultaten, blir det i nästa led mycket svårt för oss politiker att fatta de rätta besluten, fastslog Lena Sommestad.
Superdatorn har blivit verklighet tack vare ett bidrag på 5,4 miljoner kronor ur Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och är placerad hos NSC, Nationellt Superdatorcentrum vid Linköpings universitet.
- Men trots att superdatorn är "superbra" idag och konkurrenskraftig även internationellt, räknar vi med att den måste förnyas om cirka tre år, sa professor Erland Källén från meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet som också utnyttjar den nya datorn.
Öppnar vägen
Även SMHI är med i det här projektet och på plats vid invigningen igår fanns generaldirektör Maria Ågren:
- Tornado öppnar vägen för fler klimatberäkningar, med mer detaljer och utökade geografiska områden. Så den är mycket viktig för grundforskningen i väderproblem och den grundforskningen har vi på SMHI sedan stor nytta av i vår tillämpade väderforskning och som ett beslutsunderlag i samhällsutvecklingen.
Professor emeritus Bert Bolin från Stockholms universitet sa så här:
- Med hjälp av nya kraftfulla datorer och internationell samverkan med andra forskargrupper kan vi skaffa oss ny och viktig kunskap om klimatsystemets känslighet för människans utsläpp i atmosfären och haven och exploateringen av skog och mark.
Östersjön och Arktis
- Vi kommer bland annat att forska mycket om Östersjön och Arktis, framhöll professor Sven Stafström från Linköpings universitet. Dessa platser spelar en avgörande roll för de framtida klimatförändringarna i de nordiska länderna och här är forskningen nödvändig som underlag för beslut om åtgärder i klimat- och miljöarbetet.
På plats fanns även professor Anders Ynnerman, nu vid Campus Norrköping, men tidigare föreståndare för NSC, där nya superdatorn står:
- Mycket glädjande att vi idag, efter flera års förarbete nu har en superdator på plats. Men utvecklingen går så fort att den här är i stort sett utspelad om bara tre år, så NSC kommer redan nu att börja förarbetet på att investera i en ännu finare superdator om tre år. Så snabbt går utvecklingen.