Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ska betygsätta vårdcentralerna

Betygsättning av vårdcentraler ska bli ett sätt för landstinget att få budgeten att gå ihop. Det kan bli frågan om klisterlappar på entrédörrarna.

Ska hålla ett öga på vårdcentralerna: Marie Morell.

Ska hålla ett öga på vårdcentralerna: Marie Morell.

Foto:

Linköping2007-05-11 06:00
- Budgeten är en putsning av det vi kom överens om i höstas. Nu blir det tydligt vad landstinget vill satsa på, sa Marie Morell, moderat ordförande i landstingsstyrelsen.
När det gäller satsningen på att öka tillgängligheten inom primärvården ska man införa så kallad ackreditering av länets vårdcentraler.
- Det ska bli en form av kvalitetsbevis för vårdcentraler i vår regi, men även vårdcentraler som drivs i privat regi, sa Levi Eckeskog (kd).
Tanken är att ackrediteringen ska verka som en stödfunktion för kompetensutvecklingen av anställda på vårdcentralerna och som en kvalitetsförsäkring för befolkningen. Enligt vissa kriterier ska verksamheten utvärderas och i fokus hamnar de frågor som länets invånare tycker är de viktigaste, nämligen att få hjälp med just sina behov och att det ska gå snabbare att få hjälp.

Klisterlapp på dörren
För att patienter enkelt ska se hur deras vårdcentral ligger till i ackrediteringen är det meningen att någon form av klisterlapp, liknande de som sitter på hotell, ska finnas. Men några stjärnsystem kommer det inte att bli.
- Nej, men jag kan tänka mig klisterlappar på entrédörrarna och tydliga diplom som patienterna lätt kan se, säger Marie Morell.
Enligt landstingsstyrelsen ska man inte vara orolig för att olika vårdcentraler ser olika ut i sin verksamhet, istället ska man fokusera mer på vilka behov som patienterna har. Vilka resurser som behövs skiljer sig ju åt beroende på om befolkningen består av en stor andel äldre, eller en stor andel barn.
Socioekonomisk hänsyn ska också tas och ersättningssystemet ska vara rörligt.
- Det ska helt enkelt löna sig att svara i telefonen. Ju fler patienter man tar emot ju större resurser bör man ha, sa vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Christian Gustavsson (m).

Mer resurser
Genom att vårdcentralerna ska öka sin genomströmning av patienter hoppas man avlasta akutmottagningarna och på så vis göra en ekonomisk vinst.
För att fler patienter ska få rätt vård vill landstingsstyrelsen att samarbetet med kommunerna utvecklas och att man då också mer vill arbeta efter Socsams principer, där även försäkringskassan och arbetsförmedlingen samverkar.
Ombyggnation av äldreboenden och kompetensutveckling av personal ska också avlasta Vrinnevisjukhuset.
- Rehabilitering ska kunna ske på äldreboendena och inte på sjukhusavdelningar, sa Christian Gustavsson.
Tanken är att man både ska kunna påackreditera och avackreditera och det här kommer att innebära mer arbete för tjänstemännen inom landstinget.
- Vi får börja att jobba med det vi har. Det kommer sannolikt kräva mer resurser, men det har vi inte just nu, sa Marie Morell.
Beslut om budgeten fattas vid landstingsfullmäktiges möte den 4-5 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om