Silverskatten är hemma igen - men inte för gott
Linköpingsskatten är hemma i Linköping igen, åtminstone för ett tag!Igår kväll invigdes den av TV:s antikexpert Peder Lamm, som tillsammans med biskop Martin Lind höll tal vid vernissagen i Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum, där skatten visas fram till den 30 november.
TV:s antikexpert Peder Lamm invigde Linköpingsskatten vid vernissagen i Linköping igår. Här ses han vid ett par föremål ur skatten tillsammans med biskop Martin Lind. Foto: Alexander Skogh
Foto:
- Jag tycker nog det är bra, att den till vardags finns på Historiska museet i Stockholm, där den kan beses av väldigt många fler människor och samtidigt göra lite reklam för Linköping.
- Däremot hoppas jag att vi får fortsätta att låna hit skatten med jämna mellanrum och nu är det andra gången vi kan visa upp skatten i sin helhet med alla sex delarna här i Linköping, fastslog Martin Lind.
- Tredje gången, för den var ju här på 1500-talet också, inflikade då snabbt Peder Lamm med ett leende.
Han höll också ett mycket spännande tal om kyrkans situation på den tiden här Linköpingsskatten fanns i domkyrkan.
Martin Lind gjorde också en tillbakablick till den dagen 1676, när en bonde hittade skatten på en åker i Linköping, där den legat sedan cirka 1525, då den grävdes ner för att räddas undan Gustav Vasas "skövling" av kyrkornas och klostrens dyrbara föremål.
- Vem som grävde ner skatten vet vi inte, men man kan ju anta att det var min företrädare biskop Brask som stod bakom nedgrävningen av föremålen.
De sex dyrgriparna omfattar en monstrans för det välsignade brödet, en statyett som föreställer Katharina från Alexandria, ett oblatfat och en kalk samt två relikskrin som innehållit ben från helige Eskil och heliga Birgitta.