Prisad cancerforskare
Charlotta Dabrosin, forskare vid onkologiska kliniken i Linköping har tilldelats Fernströmpriset på 100 000 kronor för sin forskning om hur bröstcancer är kopplat till kvinnliga könshormoner.
Kvinnor får bröstcancer av sina egna könshormoner, av hormonerna i p-piller eller genom klimakteriebehandling. Det har Charlotta Dabrosins forskning visat. I mer än tio år har hon studerat sambandet mellan kvinnliga könshormoner och bröstcancer.
- Det speciella i min forskning är att jag gör både människonära forskning och experimentell forskning och kan då följa förloppet hela vägen från den friska epitelcellen i odling ända fram till bröstcancerpatienten, säger Charlotta Dabrosin.
Högriskland
Sverige tillhör högriskländerna för bröstcancer med omkring 7 000 nyinsjuknade per år. I länder som Japan och Kina är bröstcancer betydligt mindre vanligt, kanske för att människor äter mer vegetabilier. Östrogenlika ämnen i kosten och deras påverkan på bröstvävnad är en del i Charlotta Dabrosins forskning.
Fernströmpriset till yngre forskare delas ut till en forskare vid vart och ett av landets sex medicinska fakulteter. Prisceremonin äger rum i november vid Lunds Universitet, i samband med att medicinska fakulteten i Lund arrangerar Forskningens dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!