Polisen vädjar till studenter om hjälp med debbelmordet
Igår uppdaterade polisen studenter för att väcka tankar och få in ny information runt dubbelmorden i Linköping. Flera studenter stannade kvar efter genomgången. Några hade frågor, andra information som polisen kommer att jobba vidare på.- Hade de inte varit här hade jag troligtvis inte tagit kontakt med polisen, säger en kvinnlig student.
Studenterna Anna Hildebrand, Lina Hamlin och Jenny Johansson lockades liksom många andra studenter i Linköping att ta del av polisens information om dubbelmorden. "Risken är ju stor att det kan vara en student, det är ju rätt ålder. Direkt efter morden talades det mycket om det här på Universitetet och det kändes läskigt att gå hem sent på kvällen", berättar de. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Syftet är att vi ska komma i kontakt med människor som är i samma ålderskategori som mördaren, som enligt gärningsmannaprofilen kan vara mellan 16 och 30 år, säger Torgny Ehrieder, kriminalinspektör på våldsroteln i Östergötland och fortsätter.
- Studenter rör sig mycket, träffar olika människor och de kan ha upplysningar eller iakttagelser som de inte tror är så värdefulla för oss. Men det har visat sig att även sådan information som kan verka ointressant kan leda oss till en lösning.
Mördare utan ansikte
Drygt 100 dagar har gått sedan morden på Mohammed Ammouri, 8, och Anna-Lena Svenson, 56, i Linköping och det är tungt för polisen med utredningen. En gärningsmannaprofil har tagits fram och mördarens DNA-profil. Men polisen har ännu ingen misstänkt.
- Vi har en mördare utan ansikte. Vi har allt, det är bara en fråga om tid, säger Anders Sundenius, kriminalinspektör på våldsroteln vid östgötapolisen.
Många kom dit
Vid informationsmötet i sal A1 på Linköpings universitet igår kom många studenter som var intresserade av att ta del av polisens information. Bildspel med flygfoto, foto på den butterfly-kniv som gärningsmannen använt och kastat eller tappat när han lämnade platsen. När kontaktmailen och telefonnumren till kriminalinspektörerna visades var det många som antecknade. Det var flera studenter som efter genomgången ville tala med inspektörerna.
- Några ville ge oss sitt deltagande men vi har även fått in flera tips som vi ska gå vidare med, säger Torgny Ehrieder.
Redan den första genomgången kan ha gett viktig information.
Tog kontakt
En kvinnlig student som bor i Linköping har sedan händelsen funderat på om hon skulle kontakta polisen. Hon känner till en person som har mått mycket dåligt.
- Och det hände saker just runt dubbelmorden. Det är en avvägning om jag ska lämna ut en person. Om polisen inte varit här idag så hade jag kanske inte tagit kontakt med dem. Nu hade jag vägen förbi från lektionssalen, säger hon och tror att det kan finnas en risk att den personen hon känner till kan ha något med dubbelmorden att göra.
Personlig kontakt
- Ofta kan folk vara rädda för att ta konakt med oss, men genom att gå ut så här så får de en bild av oss och det blir kanske inte ett lika stort steg, säger Torgny Ehrieder och förklarar att de med hjälp av genomgångarna får ut sitt budskap direkt till studenterna.
Och kanske det kan leda till en lösning på dubbelmorden. Både Torgny Ehrieder och Anders Sundenius är positiva till det här sättet att arbeta.
- Vi har bland annat fått kontakt med en person som vi annars inte nått på något annat sätt. Kanske det leder till lösningen, kanske inte. Vi vet inte, säger Anders Sundenius.
De uppmanar alla som misstänker någon eller som känner någon som har skurit sig i handflatan att ta kontakt med polisen. Gärningsmannen har troligen skurit sig i handen på den kniv han använt som vapen.
- Till skillnad från en morakniv har en butterfly-kniv inget skydd mellan egget och handtaget och därför har han nog skurit sig i handen. Han kan ha varit nervös och svettig i handen och det krävs mycket kraft för att använda en sådan kniv som han gjorde, förklarar de gemensamt.
För den som kan ha upplysningar som rör dubbelmorden kan polisen kontaktas via mejladressen: span.linkoping@ostergotland.police.se