Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Patientens största hälsofara

Äldre far illa. Yngve Gustafson anser att verkligheten är betydligt värre än vad tvserien visade.

Äldre far illa. Yngve Gustafson anser att verkligheten är betydligt värre än vad tvserien visade.

Foto: SVT

Linköping2015-02-25 16:00

Han är känd från TV-serien ”Sveriges bästa äldreboende” och under pausen pratar publiken om att man borde klona honom. Under tisdagen föreläste professor och överläkare Yngve Gustafson om äldrevårdens brister.

”Vård av människor med demenssjukdom – svårigheter, utmaningar, möjligheter” är föreläsningens namn. Arrangerar gör Linköpings demensförening i samarbete med Demensförbundet i Stockholm. Geriatrikern Yngve Gustafson har bred erfarenhet av äldreomsorg och menar att läkare själva kan vara bland patienters största hälsofaror. De saknar ofta kunskap om hur man på rätt sätt ordinerar medicin till äldre, menar han.

– För hög dos, olämpliga läkemedel och farliga kombinationer är tre orsaker som leder till döden för gamla och sköra, säger Yngve Gustafson.

Olika kroppar

I Birgittaskolans gamla aula finns både unga och gamla, men ingen i publiken tycks vara läkare. Föreläsaren menar också att läkarkåren ändå inte hade förstått hans poänger eftersom de ägnar alldeles för lite tid av sin utbildning åt att förstå det naturliga, friska åldrandet. Riktlinjerna om läkemedel som finns på FASS utgår ofta från en trettioårig frisk man, men riktar sig till alla. Detta trots att våra kroppar är så olika beroende på hälsotillstånd, ålder och kön.

– Förstår ni vilka lömska kvinnor det finns? skämtar Gustafson och illustrerar med ett exempel från en undersökning där 45 minuters hoppande i veckan fungerade jättebra för att stärka benmuskulaturen på 70-åriga män.

Kvinnorna i samma ålder fick däremot en nästan fördubblad risk för benfrakturer, likt anorektiska unga kvinnor som slutat menstruera – en följd av den upphörda östrogenproduktionen. Syntetiskt östrogen hjälpte dock för att ge kvinnorna musklerna och balansen tillbaka.

– Varför är det då så svårt att få tag på östrogen nu för tiden? frågar en äldre kvinna i publiken, och får det lite motsägelsefulla svaret att man visst inte ska äta hormonet.

Flera sorter har biverkningar som exempelvis ökad risk att drabbas av demens och cancer. Detta var dock inte fallet med det syntetiska östrogenet som brukades i undersökningen.

Kemisk fastspänning

Medicinernas negativa påverkan går som en röd tråd genom föreläsningen. Yngve Gustafson är emot lättillgängligheten av NSAID, den grupp av läkemedel som många receptfria värk- och febernedsättande läkemedel hör till. Äldre har redan naturligt en nedsatt feberfunktion och till exempel lunginflammation kan lätt misstas om man tror att patienten måste ha febersymptom.

– Äldre kan snarare ha en undertemperatur på 34 grader, säger Gustafson, och poängterar att receptfritt inte innebär riskfritt.

– Förbjud 70-åringar att köpa receptfritt! föreslår han.

Åttio procent av alla som bor på äldreboenden sägs vara undernärda, trots att de ibland också är överviktiga. Äldre behöver näringsrik kost, ordentligt med vätska, fysisk rörelse och social stimulans. Depression försvagar immunförsvaret och trots att antidepressiva läkemedel kan lindra symptom, är de enligt Gustafsson farliga för äldre eftersom de förändrar hjärtrytmen och bidrar till fallolyckor.

– Övermedicinering är som kemisk fastspänning, menar han.

Svälter ihjäl

Av etiska skäl visades inga dementa personer i ”Sveriges bästa äldreboende” och Yngve Gustafson önskar att tittarna hade fått se majoriteten av de boende som var så neddrogade att de bara sov dygnet runt.

– Många svälter också ihjäl efter nattfasta på över 16 timmar, gamla klarar inte det, säger han.

– Verkligheten är lite värre än TV-serien...

Ett brandlarm stör föreläsningen och gör att geriatrikern inte hinner prata om demenssjukdom så mycket som han hade tänkt. Ökad förvirring, ångest och mardrömmar kan dock vara tecken på något kroppsligt som fungerar dåligt, som en opassande sorts ögondroppar eller obehandlad urinvägsinfektion.

– Men förra veckan föreläste jag för ambulanspersonal och de behöver inte alltid ens köra med blåljus om det gäller någon äldre.

Denna nedprioritering vill Yngve Gustafson förändra, och han ser gärna en förändring som börjar med choklad.

– Choklad är sött och innehåller både protein och viktiga aminosyror, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om