Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På jakt efter brottstecken

Det är få mord som polisen inte klarar upp. Men det är inte alltid som polisen är först med att upptäcka att det är ett brott bakom ett dödsfall. Många gånger är det rättsmedicinska läkare som avslöjar att det inte är vad det ser ut att vara. Men deras uppdragsgivare är i första hand inte polisen utan medborgarna. Att kunna ge de anhöriga ett sista värdigt avsked till den avlidna är av yttersta vikt på den rättsmedicinska avdelningen i Linköping.

Förra året gick rättsmedicinavdelningen samman med den rättskemiska avdelningen och med den rättsgenetiska avdelningen i Linköping. "Just nu byggs nya lokaler vid Sveriges Kriminaltekniska laboratorium. Om två år kommer vi att byta lokaler och det behövs verkligen", säger Lennart Rammer.  
FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Förra året gick rättsmedicinavdelningen samman med den rättskemiska avdelningen och med den rättsgenetiska avdelningen i Linköping. "Just nu byggs nya lokaler vid Sveriges Kriminaltekniska laboratorium. Om två år kommer vi att byta lokaler och det behövs verkligen", säger Lennart Rammer. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Foto:

LINKÖPING2004-08-23 06:00
I nästan alla brottsutredningar har rättsläkaren en viktig position. Senast nu i sommar fick Lennart Rammer, professor och chef för den rättsmedicinska avdelningen i Linköping, utreda vilket tillhygge som användes när en asylsökande man i Gusum blev dödad.
- Genom att titta på brottsplatsen, jämföra skador med olika saker på plats och på själva skadan så kan vi komma fram till vilket tillhygge som använts, berättar Lennart Rammer.
Vid det aktuella fallet åkte inte rättsläkaren ut till brottsplatsen men annars är det vanligt. Det ger läkaren en större helhetsbild över händelseförloppet, men även för att de ska kunna se vad som kan ha orsakat skadorna på offret.
- Om en person har slagit sig i huvudet nedanför en trappa så måste man titta på om det är trappan som gett honom skadorna eller om det är någon som slagit personen i huvudet så att han fallit, förklarar Lennart Rammer.
På plats ska läkaren fastställa när offret omkommit bland annat genom att mäta kroppstemperatur, titta på ögonvätska och muskulatur.
- Men att fastställa dödsögonblicket på minuten som de ofta gör i deckare är inte möjligt. Jag kan säga ett par timmar framåt eller bakåt och kanske att någon varit död i drygt två timmar men inte närmare.

Oväntade dödsfall
Rättsmedicinska avdelningen i Linköping är en av sex i Sverige och ska täcka upp fem län. 1975 startade Lennart Rammer avdelningen och under de 29 åren som chef har han sett hur utvecklingen gått framåt.
- När vi började hade vi inte kopieringsmaskin utan fick använda oss av karbonpapper. Idag finns det ju både mikroskopiska tekniker, DNA och röntgen som gör arbetet så mycket lättare, berättar han.
I snitt sker fyra obduktioner per dag på avdelningen, men då är det främst oväntade dödsfall utanför sjukhus där dödsorsaken är oklar.

Upptäcker brott
- Rent allmänt ska vi ta reda på dödsorsak och vad som hänt, men i det ligger att hitta brottsfall som polisen förbisett, säger han och beskriver ett arbete med ständig noggrannhet, objektivitet och misstänksamhet.
Drygt åtta procent av alla mord upptäcks av rättsläkare vid obduktionen, den sista instansen där sanningen kan komma fram. Exemplen är många men just ett fall minns Lennart Rammer tydligast.
För drygt tio år sedan hittades en bilbrand utanför Linköping som man trodde hade orsakats av en reservdunk. I bilen låg en man och polisen gjorde bedömningen att han omkommit av branden och att det var en olycka, men vid obduktion kunde rättsläkaren konstatera skallskador och frakturer på mannens kropp.
- Jag frågade polisen om det varit någon form av explosion men det hade det inte. När polisen började nysta framkom en mycket otäck historia, minns Lennart Rammer.

Häleriaffär
Bakom dödsfallet låg en ouppklarad häleriaffär i bilbranschen. Två män hade med ett vedträ slagit mannen och när han var död åkt ut med bilen till skogen och tänt på den.
- Polisen misstänkte inte ens brott i det fallet, och då ser man hur bra det är att vi utför en undersökning. Det är inte alltid vad det ser ut att vara, konstaterar Lennart Rammer.
Under sina 38 år som rättsläkare tycker han fortfarande att vissa saker kan vara otäcka. Det kan lukta, vara svåra skador eller orsakats av en otäck händelse.
- Man brukar säga att en rättsläkare måste vara kallhamrad för att klara det här. Men jag tror inte att det är så utan att man måste vara normal, kunna tycka att något är otäckt eller luktar illa, förklarar han och berättar att det svåraste med arbetet är att fastställa hur säker han är på sin slutsats över hur någon dött.
- Ibland när man är nästan säker så har det visat sig att det inte alls var så, det har nog alla rättsläkare varit med om. Men et är svårt att ta reda på vad som hänt och sedan tala om för utredningen hur säker jag är på att det är så.

Ny lag
Mordutredningar är det minst förekommande av avdelningens arbete. Läkarna undersöker 300 levande personer per år och då handlar det om vålds- och sexualbrott. För att säkerställa bevis kommer en ny lag att börja gälla nästa år. Den ger Rättsmedicinalverket totalansvaret för alla rättsintyg.
- Idag är rättsundersökningarna för vålds- och sexualbrott ganska eftersatt tyvärr. Bara en mindre del kommer till rättsläkare, berättar Lennart Rammer och visar upp den väska som finns med vid varje undersökning.
Det är polisen som beslutar om obduktion och som kan kalla ut en läkare till en brottsplats, men Lennart Rammer poängterar att det viktigaste arbetet är på uppdrag av allmänheten.
- Vid våldsam plötslig död så syr vi ihop och lagar skadorna för att anhöriga ska kunna se och ta avsked av den avlidna. Bemötandet av anhöriga är mycket viktigt och det är våra obduktionsassistenter mycket duktiga på.
Han förklarar att de främst har ett medborgarperspektiv och visar upp bilder som i ord inte kan beskrivas. Arbetet vid obduktionsbordet är ett mirakulöst arbete som gör det möjligt att ge den omkomne ett värdigt avslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!