Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötske kocken tog hem nytt pris

På tisdagen kammade den östgötska kocken Marcus Andersson hem priset i tävlingen Goda kocken som anordnades för första gången på matmässan på Elmia i Jönköping.

Vinst. Den östgötska kocken Marcus Andersson vann tävlingen Goda kocken på matmässan i Jönköping.

Vinst. Den östgötska kocken Marcus Andersson vann tävlingen Goda kocken på matmässan i Jönköping.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-03-10 14:00

Grattis! Hur känns det?

– Det känns såklart bra och det är alltid roligt när man vinner. Jag säger som jag brukar; när man blir bedömd av professionella som jobbar med bra mat dagligen visar det att man gör rätt. Det blir en konfirmation på att man jobbar i rätt linje.

Ni lagade maten på en scen inför besökarna, hur var det?

– Vi har väldigt mycket öppna kök där jag jobbar med insikt och vi rör oss m­ycket ute bland gästerna så det var snarare tidspressen som var ett stressmoment. För ­övrigt tycker jag inte att det är svårt att stå inför folk utan jag tycker om öppenheten. Det borgar för att man måste stå upp för vad man gör.

Huvudrätten skulle vara vegetarisk, vad valde du att laga?

– Jag valde att tänka säsong och så mycket svenskt som möjligt. Jag tycker framför allt om den svenska säsongen som är nu med potatis, kål, rotselleri och så vidare. Det blev en ört- och lökstompad potatis med ugnsbakad selleri som var smaksatt med apelsinskal, sen blev det hällstekta morötter till det. Vi hade ingen sås till det utan för att toppa som tillbehör blev det friterat kryddsmör. Man behöver inte äta tomater och gurka året om, det finns mycket andra grönsaker än de importerade och det är vi lite dåliga på i Sverige.

Kan Linköpingsborna få chansen att sätta tänderna i rätten nu när den är ett vinnande koncept?

– Vi jobbar med sådana vegetariska rätter dagligen, i alla fall på restaurangen Matkultur, och det finns ­vegetariska alternativ på de andra restaurangerna. Den här rätten innehåller många moment så den faller på det. Jag skulle gärna göra den, men den tar för lång tid att laga för att servera som lunch.

Och vad blev det till förrätt och efterrätt?

– Förrätten blev en asiatiskt inspirerad råbiff med soja­majonnäs, picklad rödlök, rostade sesamfrön och ­friterad palsternacka. Till efter­rätt gjorde vi en citron- och färskostmousse med ­karamellflarn, rostad vit choklad och ingefärsglaserat äpple­.

Du tävlade mot två andra från två andra regioner, Jönköping och Kalmar (reds. anm), vad var det som gjorde att du vann?

– Att det var jämnhet mellan rätterna och som de sa; smaksäkert.

Det är dagen efter ­vinsten, vad händer nu?

– Nu blir det att gå tillbaka till vardagen så det rullar på som vanligt. För mig är tävlandet ett sätt att utmana mig själv, att vilja utvecklas och skapa samt få inspiration, sen får det ha sin gilla gång. Det medför alltid något att tävla, men det är svårt att säga vad. Vinner man 100 meter sprint i OS så slutar man ju inte träna dagen efter så nu fortsätter vardagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om