Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny metod mot hjärntumörer och epilepsi

En ny metod, med laser, vid Universitetssjukhuset i Linköping ger skonsammare behandlingar och kortare sjukhusvistelse för patienter med små hjärntumörer och svår epilepsi.

Universitetssjukhuset i Linköping är det tredje sjukhuset i landet som inför behandlingen. Bild från den neurokirurgiska kliniken.

Universitetssjukhuset i Linköping är det tredje sjukhuset i landet som inför behandlingen. Bild från den neurokirurgiska kliniken.

Foto: Region Östergötland

Linköping2021-10-26 15:00

Den första laserablationen av en hjärntumör har genomförts vid neurokirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping. Ablation betyder att man destruerar vävnad. 

Universitetssjukhuset är det tredje sjukhuset i landet som inför behandlingen. Den första patienten i Sydöstra sjukvårdsregionen behandlades vid Universitetssjukhuset i Linköping den 30 september, enligt Region Östergötland.

Tekniken innebär att vävnad destrueras genom uppvärmning, med hög precision.
– Metoden lämpar sig för små tumörer, men kan även användas vid andra förändringar, inte minst som alternativ till öppen kirurgi vid besvärlig epilepsi. Det blir endast ett stygn i skalpen och man kan som regel återvända hem dagen efter, säger Per Karlsson, neurokirurg vid neurokirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping.

Behandlingen har blivit möjlig genom utvecklingen av ny magnetkamerateknologi i kombination med stereotaktiska tekniker. Genom ett litet borrhål om 3,2 millimeters diameter i skallbenet förs en laserkateter in till behandlingsmålet med mycket hög precision. 

Det kan liknas vid ett GPS-system där robottekniken navigerar till behandlingsmålet, säger Per Karlsson. Själva behandlingen görs sedan inne i MR-kameran när lasern aktiveras.

Metoden har använts ett fåtal år internationellt för behandlingar i hjärnan. Sedan ett par år finns den i Sverige, vid Karolinska universitetssjukhuset och vid Sahlgrenska i Göteborg.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!