Den brutala misshandeln skedde under en tidig oktobernatt förra året sedan en livlös man med livshotande skador hittats av ett tidningsbud, på en trottoar i centrala Malmö. Mannen var en asylsökande 30-åring som blivit slagen med en golfklubba och rånad på mobiltelefon och plånbok.
Mannen berättade att han träffat två för honom okända män – den 23-årige elitidrottaren och dennes 22-årige vän – och tillsammans kom de överens om att leta efter en öppen nattklubb. När de en stund senare stannade bilen för att ta en rökpaus tog elitidrottaren fram en golfklubba ur bagagen och överföll 30-åringen.
Det uppger tidningen Sydsvenskan i Malmö.
Skadorna blev så allvarliga att mannen fått en titanplatta inopererad i huvudet – och han minns inte heller överfallet.
Elitidrottaren kunde bindas till attacken först sedan DNA på en cigarettfimp kopplat vännen till platsen för misshandeln.
Under rättegången nekade elitidrottaren till brott. 22-åringen, som hjälpte elitidrottaren att göra sig av med golfklubban och som bevittnade rånet, pekade dock ut Linköpingsbon som den skyldige.
Sydsvenskan skriver att en del av bevisningen är de meddelanden som idrottaren skickat till 22-åringen när denne kallas till förhör. Idrottaren vill att hans vän ska skylla på en påhittad person. Han skriver:
"Du kan säga att det var någon snubbe du träffade den kvällen som gjorde det. Då klarar vi oss båda."
Enligt tidningen kan det finnas ett främlingsfientligt motiv. Elitidrottaren ska ha blivit misshandlad två dagar före dådet av män med "utländskt påbrå". Men elitidrottaren som erkänt att han haft missbruksproblem sa sig inte minnas något från den aktuella kvällen – och därför var ett motiv svårt att bevisa.
Malmö tingsrätt dömde dock mannen för grovt rån till fängelse i fyra år och tre månader. Han ska också betala drygt 140 000 kronor i skadestånd till den rånade mannen.
Han dömdes där även för grov stöld då han vid ett annat tillfälle trängt sig in i en bostad och stulit datorer och 30 000 kronor i kontanter.
Men nu har elitidrottaren valt att överklaga domen till Hovrätten över Skåne och Blekinge. En verksamhetschef vid en psykiatrisk inrättning hävdar att elitidrottaren bedöms lida av en psykisk störning – vilket kan påverka påföljden. Enligt överklagandet kan även idrottaren ha utsatts för falsk tillvitelse av 22-åringen – alltså felaktigt blivit beskylld för ett brott han inte begått.
Corren har vid flera tillfällen intervjuat mannen i samband med hans idrottsliga framgångar. Av intervjuerna framgick att han haft stora ambitioner att nå den yppersta världseliten i sin idrottsgren.