"Lagstiftningen sviker barnen"
Mindre än 1 procent av alla våldtäkter leder till fällande dom. - Den nya sexualbrottslagen förändrar ingenting, säger Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholm universitet. Han menar vidare att svensk lagstiftning sviker barn som utsatts för sexbrott.
"Den nya sexualbrottslagen förändrar ingenting", säger Christian Diesen.
Foto:
Snabbt upptäckte han att det inte finns någon likhet inför lagen. Invandrare döms till exempel hårdare än svenskar.
- Men allra sämst är det för kvinnor och barn, berättar han.
Därför har han nu startat ett nytt forskningsprojekt, där han ska studera övergrepp mot kvinnor och barn och se vad den rättsliga följden blir.
- 40 procent av alla kvinnor blir utsatta för sexuellt tvång inom en relation, berättar han. Och 10 procent blir utsatta för våldtäkt inom en relation. Då ska man vara medveten om att det också finns ett stort mörkertal. Nio av tio våldtäkter anmäls aldrig. I själva verket är alltså siffrorna betydligt högre.
Störst chans att bli trodd har en kvinna som blir utsatt för en överfallsvåldtäkt utomhus av en okänd gärningsman.
- Om man får fast honom är det juridiskt okomplicerat. Relationsvåldtäkter och uppraggningsvåldtäkter är desto svårare.
Enligt Christian Diesen kan kvinnan ha en liten möjlighet till upprättelse om hon tillhör socialgrupp ett, är verbal, var nykter vid våldtäkten, har uppnått mogen ålder och inte har någon relation till gärningsmannen. Men då krävs det att våldtäktsmannen är kriminellt belastad och missbrukare, att han var berusad vid tillfället och att han tillhör socialgrupp 3. Helst ska han också vara invandrare.
Liten chans
- Då finns det en liten chans till fällande dom.
Det här är förklaringen till varför så få våldtäker anmäls. Ändå har antalet anmälningar stadigt ökat.
- Men det spelar ingen roll hur många anmälningar som görs, säger Christian Diesen. Man dömer 150 våldtäktsmän varje år. Och det har man gjort i 50 år.
Hans slutsats är enkel.
- En vanlig svensk man kan inte dömas för våldtäkt inom en relation.
Lagen skyddar inte kvinnors sexuella självbestämmande.
- Den nya lagen förändrar inte förutsättningen som är att kvinnan samtycker om hon inte gör aktivt motstånd så att det blir skador.
Samtyckeslag
England, Irland och Belgien har en samtyckeslag.
- Mannen måste inhämta samtycke för att det inte ska räknas som våldtäkt. Dålig utredning och dålig forskning gjorde att det inte blev så i Sverige också.
I dag slipper de flesta våldtäktsmän undan genom att säga att de trodde kvinnan var med på det hela.
- Med samtyckesregeln går man från att kvinnan ska visa att hon gjorde motstånd till att mannen måste visa hur han fick sitt samtycke.
- Det kanske inte blir lättare, men det är en viktig markering av vad som är utgångspunkten. Från att kvinnan är tillgänglig tills hon säger nej, till att kvinnan inte är tillgänglig förrän hon säger ja.
Värre för barnen
Ännu sämre rättsskydd har barn som blir utsatta för våld eller sexuellt övergrepp inom en relation.
- Även där finns ett stort mörkertal, säger Christian Diesen. De flesta brott anmäls inte. Och de flesta anmälningar leder ingenstans.
- Alla sexbrott är svåra att utreda, men övergrepp mot barn är allra svårast eftersom rättssystemet är skapat för vuxna.
Nio av tio utredningar läggs ned utan att den misstänkte ens har hörts.
Enligt Christian Diesen är Sverige sämst i världen på att utreda sexbrott mot barn.
I andra länder finns särskilda barndomstolar, där barnpsykologer finns till hands.
- Men i Sverige finns en djup klyfta mellan psykologin och juridiken. Inget annat land utnyttjar psykologhjälp så lite som vi i domstolarna.
Christian Diesen menar att svensk lagstiftning i sin iver att skydda barnen från att återuppleva sitt trauma istället sviker dem.
- Det hålls ofta bara ett förhör med barnen för att de ska slippa berätta flera gånger. Men vad kommer fram den första gången. Det är ju en process att få fram barnens berättelse.
När Christian Diesen och hans forskningsgrupp undersökte alla anmälningar om barnmisshandel i Stockholm 2003 visade det sig att 96 procent av alla anmälningar inte ledde någonstans. Trots skador, vittnen och erkännanden.
- Av det kan man bara dra slutsatsen att man tillåter barnaga i Sverige.
Han berättar också om ett fall med en femårig flicka, där grannarna gjorde en anmälan efter att ha hört flickan skrika "ta bort snoppen".
Hördes aldrig
När flickan förhördes berättade hon direkt att pappa gjort henne illa i stjärten.
- Men det inleddes inte ens någon förundersökning.
Polisen fortsatte ändå utredningen.
- Men den nye åklagaren la också ner utredningen. Pappan hördes aldrig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!