Det var landshövding Elisabeth Nilsson och E.ON: s vd Jonas Abrahamsson som bjöd in till samtalet om energianvändning och energiproduktion.
– Det är viktigt att understryka allvaret när det gäller energiförsörjningen. Energikommissionen har uppdraget att ta fram förslag på energipolitik som håller fram till 2050. Men vi kan ha ett riktigt allvarligt läge i Sverige redan om 6-7 år, sa Jonas Abrahamsson.
Enligt Jonas Abrahamsson och flera av de andra deltagarna på mötet innebär de låga energipriserna ut till kunderna att flera energiproducenter får problem med lönsamheten. Vilket i sin tur leder till att investeringar i nya anläggningar eller effekthöjande investeringar i befintliga kraftverk stannar av.
– Effektskatten på kärnkraft betraktar jag som en ren straffskatt, sa Abrahamsson till Folkbladet.
– Det kan bli allvarliga problem, inte minst för konkurrenskraften i vår viktiga industri om inte politikerna lyckas komma fram till en bred överenskommelse om hur försörjningen av vårt energibehov ska säkras, sa Elisabeth Nilsson.
Landshövdingen hoppas att det östgötska initiativet i energifrågan ska kunna bidra till att diskussionerna inte krymps till för eller emot kärnkraft.
– Rörelseriktningen i politiken är klar sedan länge. Det handlar om en energiomställning som ska minska vårt beroende av fossila bränslen. Arbetet är påbörjat. Men under resans gång behöver vi en säkrad energitillförsel och en tillväxt för att kunna nå miljömålen. Vad industrin framförallt behöver är baskraft som garanterar produktionen i alla väder, sa Elisabeth Nilsson.
Henrik Sjölund är vd på Holmen och därmed en av de stora energikonsumenterna i Östergötland. Holmen har likt många andra företag och privatpersoner genomfört effektiviseringar av driften för att spara på energi.
– Arbetet med energieffektiviseringar är viktigt och pågår hela tiden. Men det skymmer inte sikten för att Holmen är oerhört beroende av säkra leveranser av energi till konkurrenskraftiga priser, sa Sjölund till Folkbladet.
Holmens vd är inte nöjd med hur politiken uppträder.
– Effektskatten på kärnkraft och fastighetsskatten på vattenkraften är exempel på sådant som politikerna borde lyfta bort för att möjliggöra för ägarna att utveckla och investera i ny energi, anser Henrik Sjölund.