Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krishnakant får be till vilken Gud han vill"

Krishnakant Desai är född och uppvuxen i Indien. Han är hindu, men 30 år i Sverige har gett religionen en västerländsk prägel. I dag äter han till och med nötkött.
- Jag brukar tänka att det i alla fall inte kommer från indiska kor, säger han och ler.

Shiva är en av hinduismens främsta gudar. Men det är Brahma som är Skaparen och Gud. Inom hinduismen kan man välja att be till vilken gud man vill.
FOTO: JANNE FORSBY

Shiva är en av hinduismens främsta gudar. Men det är Brahma som är Skaparen och Gud. Inom hinduismen kan man välja att be till vilken gud man vill. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

LINKÖPING2004-04-30 06:00
Det centrala i hinduismen är tron på själavandring. Goda själar återkommer till ett bättre liv för att till slut uppnå Nirvana. Då slipper man jordelivet och fåristället stanna kvar i paradiset. Onda själar däremot vandrar och vandrar tills de bättrar sig. Har man varit tillräckligt ond är det inte ens säkert man återföds som människa. Man kan lika gärna komma tillbaka som hund eller mask. Är man en god hund kan man så småningom komma tillbaka som människa igen.
- Det var praktiskt för de religiösa män som ville styra samhället att folket trodde på reinkarnation. Självklart är det lättare att styra människor som vill vara goda och därför lyder och hjälper sina medmänniskor.

Inte svårt att dö
Själv är inte Krishnakant längre så säker på reinkarnationstanken.
- Jag trodde på själavandring när jag bodde i Indien. Nu tror jag kanske inte längre så bokstavligt. Men ingen rök utan eld. Titta på naturen. Alla träd, buskar och blommor som vissnar och sedan kommer tillbaka. Men själv försöker jag hitta min ro och himmelska upplevelse här i jordelivet. Varför vänta till döden? Himlen finns här och nu. Himmel och helvete är för mig inga platser, det är bara upplevelser.
Som hindu ser Krishnakant ändå inte döden som något slut.
- Det är en tröst när man själv eller en anhörig dör. För oss är inte döden något svårt, vi separerar kropp och själ. När jag såg min mor dö tänkte jag "nu lämnar hon kroppen". Ibland hör jag någon som snart ska dö säga att det är så svårt att lämna sina barn. Så skulle jag aldrig tänka. Det är bara kroppen som dör. Själen är evig.Kärleken förde Krishnakant Desai till Sverige. Redan 1960 träffade han sin blivande fru Gunilla i London, där han studerade arkitektur. Sin arkitektexamen hade han klarat av hemma i Indien, men han ville vidareutbilda sig.
- Vi gifte oss 1962 och flyttade till en stad norr om Bombay, berättar han. Våra tre barn föddes i Indien.
1974 flyttade familjen till Sverige och lilla Klockrike.
- Gunilla kommer därifrån. När vi först kom dit kunde jag inte sova, det var för tyst.
Krishnakant trivdes i Sverige från första stund.
- Miljön, folket och naturen är jättebra. Och jag njöt av att gå runt i skogen utan att behöva vara rädd för farliga giftormar. Annars har vi samma natur i Indien. I norra Indien har vi till och med vinter och snö.
De svenska vännerna uppskattade Krishnakants matlagningskonst och uppmanade honom att hålla kurser i indisk matlagning.
- Det var ett bra sätt att träffa folk på.
Sedan dess har han också haft kurser i olje- och akvarellmålning samt yoga.
För några år sedan flyttade familjen till Linköping, där de bor i ett hus som Krishnakant själv ritat. I många år arbetade han som arkitekt på Åtvidabergshus. Numera är han pensionär och nöjer sig med att leda kvällskurser. Han är 68 år, men ser minst 20 år yngre ut. Själv tror han det beror på goda gener i kombination med dagliga yogaövningar.

Yoga vägen till Gud
Yoga är ett viktigt inslag i hinduismen.
- Egentligen är hinduism ett sätt att leva. Men det kallas religion, eftersom det finns andliga tankar. Ordet yoga betyder förening, alltså föreningen mellan kropp och själ. Vedisk yoga har utvecklats i fyra olika former för människor av olika sinnestyper, de aktiva, de känslobetonade, de mystiskt begåvade och de filosofiskt inriktade. I Indien är yoga mycket mer än den hälsorörelse som vuxit fram i Europa.
Krishnakant förespråkar yoga och meditiation, som båda ses som andliga övningar inom hinduismen. Och han är övertygad om att världen skulle se annorlunda ut om Bush och alla andra politiker mediterade. Det själviska tänkandet ersätts av omtanke och kärlek till sin nästa.
- En yogi ser sig själv i andra och andra i sig själv. Man skapar energi genom yoga och meditation är bättre än sömn. Både genom yogan och meditationen får man kontakt med sig själv och med Gud. För Gud finns överallt, runt omkring mig och i mig.
Han berättar en saga om en liten fisk som frågar sin mamma "vad är havet?". Mamma svarar "det finns överallt omkring dig, men du ser det inte".
- Det är likadant med Gud.

Olika men samma Gud
I Indien har man flera olika gudar. Det är Krishna, Ganesha, Shiva, Vishnu och flera andra. Men det finns bara en Skapare. Det är Brahma, den gudomliga kraften. Och Brahman kan uppenbara sig i olika former. De flera tusen olika gudarna är både en enskild Gud och samma Gud. Varje hindu kan själv bestämma vilken Gud han eller hon vill be till.
- I Bhagavad Gita säger Brahma "ni kan tillbe vilken Gud ni vill, alla böner kommer ändå alltid till mig".
Bhagavad Gita är hinduernas bibel.
- Men det finns många olika böcker. De trogna religiösa studerar alla böcker för att få större kunskap.
Det centrala i hinduismen är tron på själavandring. Goda själar återkommer till ett bättre liv för att till slut uppnå Nirvana. Då slipper man jordelivet och fåristället stanna kvar i paradiset. Onda själar däremot vandrar och vandrar tills de bättrar sig. Har man varit tillräckligt ond är det inte ens säkert man återföds som människa. Man kan lika gärna komma tillbaka som hund eller mask. Är man en god hund kan man så småningom komma tillbaka som människa igen.
? Det var praktiskt för de religiösa män som ville styra samhället att folket trodde på reinkarnation. Självklart är det lättare att styra människor som vill vara goda och därför lyder och hjälper sina medmänniskor.
Inte svårt att dö
Själv är inte Krishnakant längre så säker på reinkarnationstanken.
? Jag trodde på själavandring när jag bodde i Indien. Nu tror jag kanske inte längre så bokstavligt. Men ingen rök utan eld. Titta på naturen. Alla träd, buskar och blommor som vissnar och sedan kommer tillbaka. Men själv försöker jag hitta min ro och himmelska upplevelse här i jordelivet. Varför vänta till döden? Himlen finns här och nu. Himmel och helvete är för mig inga platser, det är bara upplevelser.
Som hindu ser Krishnakant ändå inte döden som något slut.
? Det är en tröst när man själv eller en anhörig dör. För oss är inte döden något svårt, vi separerar kropp och själ. När jag såg min mor dö tänkte jag ?nu lämnar hon kroppen?. Ibland hör jag någon som snart ska dö säga att det är så svårt att lämna sina barn. Så skulle jag aldrig tänka. Det är bara kroppen som dör. Själen är evig.

<B>Krishnakant Desai om hinduismen och...</B>
...Gud: Brahma är Gud och Skaparen. Han har tre olika krafter, att skapa, att förvara och att förgöra. Sedan finns det också flera tusen andra gudar. Alla är egna gudar och ändå en och samma gud.
...Bönen: Inom hinduismen bestämmer man själv vilken Gud man vill be till. Brahma säger: "Ni kan tillbe vem ni vill. Alla böner kommer ändå till mig.
...Döden: Själen lämnar kroppen och lever vidare.
...Reinkarnation: Tanken på själavandring är central inom hinduismen. Goda själar återkommer till ett bättre liv eller uppnår Nirvana. Onda själar fortsätter vandra tills de bättrar sig. De behöver inte komma tillbaka som människor, de kan lika gärna komma tillbaka som hund. Och en god hund kan komma tillbaka som människa.
...Nirvana: Det eviga paradiset. De själar som tagit lärdom och varit goda medmänniskor får stanna kvar i himlen och slipper jordelivet.
...Meningen med livet: Att leva ett bra liv, vara god och hjälpa andra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om