Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Knarr utan knatter

- Jag saknar oväsendet från en bensindriven motorcykel!
Det sa spontant mc-experten Elving Solli från branschtidningen MC-folket, efter en provtur igår på Sviestadsbanan i Linköping på en ljudlös och vibrationsfri el-motorcykel, som tillverkats av 18 studenter på Linköpings universitet.
- Det var en helt ny körupplevelse, att glida fram på en ljudlös mc och jag kan mycket väl tänka mig att det kan bli en framtida kommersiell produkt.

- En annorlunda körupplevelse jämförtt med en vanlig motorcykel och jag saknade oväsendet, summerade mc-journalisten Elving Solli efter gårdagens provtur med el-motorcykeln i Linköping.
Foto: Åke Hjelm/Linköpings universitet

- En annorlunda körupplevelse jämförtt med en vanlig motorcykel och jag saknade oväsendet, summerade mc-journalisten Elving Solli efter gårdagens provtur med el-motorcykeln i Linköping. Foto: Åke Hjelm/Linköpings universitet

Foto:

LINKÖPING2005-06-04 06:00
Även Folkbladets utsände passade på att ta en tur runt Sviestadsbanan och kan bara hålla med om att det var en märklig känsla att rulla iväg ljudlöst i cirka 80 km/tim. Det var nästan så man fick en svävande känsla.

Säkerhetskorg
Inte nog med att motorcykeln var eldriven och automatväxlad.
Den var dessutom försedd med säkerhetskorg och fyrpunktsbälten inklusive en krockdämpande deformeringszon över framhjulet.
- Den är dock bara av plast och visar hur vi tänkt oss en krockdämpande del längst fram på motorcykeln, men då av annat material, förklarade Björn Johansson, en av de 18 studenter på civilingenjörsprogrammet i maskinteknik på Linköpings universitet som byggt elmotorcykeln.

Fyra månader
Professor Petter Krus berömde också sina elever.
- De har byggt motorcykeln på bara fyra månader och det tycker jag är fantastiskt bra gjort. De har i alla fall fått fram en mc som har goda prestanda, toppfart och räckvidd, samtidigt som den är miljövänlig med eldriften och säkerhetsförbättrad med stålkorgen.
Något negativt som du ser det?

Begagnade batterier
- Vi har ju använt de modernaste batterier som finns, men vi fick nöja oss med begagnade och därmed går den här mc-n bara cirka åtta mil på en laddning, men man måste nog komma upp i 10-15 mils räckvidd för att den ska bli mer kommersiellt gångbar.

<B>+ Har ni gjort någon kommersiell uppföljning av elmotorcykeln?</B>
- Nej, men det blir det säkerligen framöver, när vi förbättrat den och gjort den ännu mer attraktiv. De speciella små så kallad lithium-jon-batterier vi använt till den här motorcykeln kostar idag cirka 200.000 kronor, men kommer säkert att minska rejält i pris i framtiden, när fler och kanske ännu mer effektiva batterier tillverkas.

Andra kanske
Mc-journalisten Elving Solli var dock inte enbart positiv.
- Jag tror aldrig att de som idag har bensindrivna sportmotorcyklar, kan tänka sig att gå över till en ljudlös el-mc. Men för många andra och kanske nya mc-intressenter tror jag säkert att den här motorcykeln kan bli intressant att köpa i framtiden. Det är ju ett enkelt och tyst sätt att transportera sig på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om