Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Kan feltolkas"

Gatuskyltar med texter som "Nu ska vi döda dom allesammans" prydde gatorna i Linköping vid tiden för vansinnesdådet. Nu är skyltarna nerplockade - och polisanmälda.
- De kan ha fungerat som hallucinatoriska röster för en psykiskt sjuk människa, säger psykiatern Ulf Åsgård.

Skyltar med starka ord prydde gatorna vid tiden för vansinnesdådet i Linköping. Skyltarna, som är en del av en konstutställning, plockades ner redan på tisdagskvällen.
FOTO: JANNE FORSBY

Skyltar med starka ord prydde gatorna vid tiden för vansinnesdådet i Linköping. Skyltarna, som är en del av en konstutställning, plockades ner redan på tisdagskvällen. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Linköping2004-10-21 06:00
Redan under tisdagskvällen plockades de fejkade och omdiskuterade gatuskyltarna ner i Linköping. De var prydda med starka texter som "Varför har ni inte dött" och "Det finns inga barn längre". Skyltarnas texter är citat ur Lars Noréns pjäs Krig, som ska spelas nästa vecka i Linköping. De är en del i en konstutställning som har gjorts av konstnärskollektivet FA+, på uppdrag av Forum för levande historia och Riksteatern. Konstnärsduon Ingrid Falk och Gustavo Aguerre vill uppmärksamma folk på hur våldtäkter används som strategiska vapen i krig.

Ändrat innehåll
- Men innehållet i skyltarna har ändrats helt. Det är inte detsamma idag som i måndags, konstaterar Gustavo Aguerre.
- Jag är mycket ledsen att det görs en koppling mellan våra skyltar och morden. Själv tror jag att det är oerhört långsökt, men jag förstår reaktionerna och jag vill inte att de ska hänga uppe så att de anhöriga känner sig sårade, säger han.
Redan på tisdagskvällen bestämde kommunledningen i Linköping att skyltarna skulle ned.
- Vi beslutade oss för att ta ner dem då de kändes väldigt opassande, säger kommunstyrelsens ordförande, Lena Mikko (s).

Välkomnat beslut
Det var ett beslut som välkomnades av många.
- Den sjuke kan vantolka skyltarna så att de är riktade just mot honom själv, säger Ulf Åsgård.
- Det finns psykiskt sjuka människor som har berättat om skyltar de sett, men som inte funnits. Här är det knepiga att de faktiskt fanns.
Karin Granbom, riksdagsledamot för folkpartiet, har nu polisanmält Linköpings kommun för att de tillåtit skyltarna att sitta uppe.
- Jag gör en polisanmälan därför att jag anser att skyltarnas budskap kan anses som en uppmaning till att begå mord. Jag vill på detta vis även få dessa offentliga budskap rättsligt prövade, säger hon i en kommentar.
Från Riksteatern beklagar man det hela på sin hemsida.
- Vi känner alla stor sympati med de drabbade i Linköping, säger Riksteaterns tillförordnade vd Ulrika Årehed Kågström.
- Ryckta ur sitt sammanhang kan citaten, särskilt i en liten ort som drabbats av chock och sorg, verka provocerande och göra människor illa till mods.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om