Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Invigt: Ett Barnahus

Igår invigde drottning Silvia det nya projektet Barnahus i Linköping. Ett unikt projekt i hela Sverige för barn som utsatts för misshandel eller sexuella övergrepp.
- Det är en stor glädje att få inviga den här satsningen som ska hjälpa utsatta barn i en svår situation, sa drottning Silvia i sitt invigningstal.

Drottningen och landshövding Björn Eriksson

Drottningen och landshövding Björn Eriksson

Foto:

LINKÖPING2005-10-01 06:00
- Det är också med stora förväntningar som jag idag inviger den här verksamheten, som jag hoppas och tror ska betyda mycket för de barn som råkat ut för misshandel eller sexuella övergrepp.
- Bara en sådan sak som att barnen här inte behöver tvingas berätta vad som hänt mer än en gång, mot kanske såväl sex, som sju och åtta gånger tidigare, är mycket positivt ur barnens synvinkel.
Drottning Silvia var inte bara invigare utan också stor bidragsgivare till verksamheten, via nästan två miljoner kronor i bidrag från stiftelsen World Childhood Foundation.

Stort tack, drottningen
- Utan dessa pengar hade vi inte kunnat starta verksamheten Barnahus redan nu, så vi är stort tack skyldiga drottningen och stiftelsen, poängterade chefsåklagare Ronny Tärning, som är ordförande i styrgruppen för Barnahus.
- Barnahus är det första i sitt slag i Sverige och betecknas som ett barnvänligt hus, där barn som utsatts för övergrepp och misshandel ska vara i centrum för bättre utredningar och snabba krisinsatser.
- Det här är ett hus där myndigheterna kommer till barnet och inte som tidigare, där barn tvingata transporteras runt till socialtjänst, polis och åklagare i olika lokaler.

Socialtjänsten
Bakom den här satsningen står den kommunala socialtjänsten i centrala och västra Östergötland, landstinget, åklagarkammaren, polisen, rättsmedicinalverket och länsstyrelsen och det är det mest långtgående samarbetet i landet kring utredningar och behandling av brottsdrabbade barn. Inblandade kommuner är Linköping, Motala, Mjölby, Åtvidaberg, Kinda, Ydre, Ödeshög, Boxholm och Vadstena.

100 barn
- Vi räknar med att få ta emot cirka 100 barn per år i åldern 0-18 år i Barnahuset,. sa Ronny Tärning som också framhöll att Linköping inte är först i världen med den här satsningen:
- Vi har tittat mycket på liknande satsningar i USA och framförallt på Island, varifrån vi lärt oss mycket inför vår egen satsning, sa Ronny Tärning och medverkande vid invigningen igår var Bragi Guldbradsson, ansvarig för Islands motsvarighet till Barnahus i Linköping.


<span class=Rub1>Norrköping följer efter?

<span class=Ing>NORRKÖPING<B>
- Tanken är att Norrköping ska få ett eget Barnahus, liknande det i Linköping.
Det säger finanskommunalrådet Mattias Ottosson (s), med anledning av att Linköpings nya Barnahus, för utsatta barn, invigdes av drottning Silvia igår.</sspan></B>

Barnahuset i Linköping är en storsatsning för barn som utsatts för fysisk misshandel eller sexuella övergrepp och landstingsrådet Anna-Lena Sörensson (s) sa så här vid invigningen:
- Idag är inte Norrköping och östra länsdelen med i projektet Barnahus, men vi hoppas de också kommer med på sikt, så att vi får hela länet med i den här mycket positiva satsningen på utsatta barn.
Men så lär alltså inte bli fallet:
- Vad vi diskuterar idag är att Norrköping och vår region, ska få ett eget Barnahus, som liknar det i Linköping och vi hoppas i så fall först kunna lära oss av satsningen i Linköping, säger Mattias Ottosson.
- Men nu väntar en socialpolitisk debatt i nästa kommunfullmäktige här i Norrköping och då kommer säkerligen såna här frågor också upp till diskussion och vi får väl se vart dessa diskussioner leder.
- I Linköping finns ju både länsstyrelsen och landstinget med i den här nya satsningen Barnahus och även staten och vi måste undersöka vilka möjligheter vi kan få i Norrköping till stöd för en liknande satsning.

"Redan involverade"
Irene Lindén, socialnämndens ordförande i Norrköping, är inte främmande för ett engagemang från Norrköpings sida i Linköpings Barnahus:
- Vi är ju redan involverade med barn från Norrköping i BUP Elefanten i Linköping, där man gör tidiga insatser tillsammans med polis och socialtjänst och där Barnahus nu är en utveckling av den verksamheten. Så det vore ju inte otänkbart att vi även går med i Barnahus.
- Men vi har också sedan tidigare tankar på att utveckla en egen verksamhet som Barnahus här i Norrköping och vi får väl se vad de kommande diskussionerna för med sig, säger Irene Lindén.

<B>+ Kan avståndet till Linköping och deras Barnahus vara till nackdel för Norrköping?</B>
- Det är alltid en fördel med närhet till en sådan här satsning, men vi får som sagt se vad vi kommer fram till i de kommande diskussionerna. Vad som redan nu är helt klart att vi kommer att fokusera på utsatta barns situationen och prioritera satsningar på dem och nu återstår bara att se vilka former vi väljer för att klara detta mål, säger Irene Lindén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om