Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Inte särskilt alarmerande"

Sex procent av studenterna på Hälsouniversitetet, det vill säga 68 studenter, har varit utsatta för sexuellt kränkande handlingar. Andelen utsatta är högst inom logopedutbildningen och läkarprogrammet. På läkarprogrammet bedömer nästan var tredje student (28 procent) att det förekommer sexuella trakasserier.
- Det här handlar om studenter vid universitetet både vid Campus Norrköping och i Linköping, bekräftar Lennart Falklöf, redaktionschef för universitetets magasin och nyhetswebb, där rapporten publicerades igår.

LINKÖPING2004-03-12 06:00
<B>+ Varför gjordes den här undersökningen?</B>
- Det var på grund av att en handledare på en vårdcentral blev anmäld för sexuella trakasserier av en student. Efter den anmälan, beslutades om en större undersökning, för att kontrollera läget i stort.

<B>+ Hur ser du på resultatet?</B>
- Vid tidigare liknande undersökningar, har det ibland visat sig att uppåt 20 procent råkat ut för sexuella trakasserier, så i det skenet är ju sex procent inte så dåligt.
- Men vi siktar givetvis på nollresultat när det gäller trakasserier, så det här kommer vi att arbeta vidare med och analysera.
Vanligast är att det är studenter som trakasserar varandra i form av kommentarer och blickar. I de fall (totalt ett tiotal) där uttalade förslag och frågor om sexuella tjänster har förekommit, är det lärare och handledare som utfört handlingarna.
Det framkommer av en enkätundersökning som Hälsouniversitetet genomfört i samarbete med
studentkåren Consensus.

<B>Majoritet inte kränkt</B>
Resultaten visar också att en stor majoritet, 94 procent, aldrig varit utsatta för sexuellt kränkande handlingar. I de fall det förekommer är det till 93 procent kvinnor som är utsatta. Nästan alla som kränker kvinnor är män. Detta kan också förklara den högre förekomsten av trakasserier på logoped- respektive läkarutbildningen, där det är en jämnare könsfördelning. Inom de andra utbildningarna är såväl lärare som studenter i huvudsak kvinnor.
- Resultaten visar att det totalt sett är relativt få som är utsatta och att de flesta kränkningarna sker mellan studenter. Men vi får inte slå oss till ro. Vi måste ha en nollvision. HU bör därför tillsätta en arbetsgrupp som analyserar resultatet närmare och tar fram förslag på konkreta åtgärder, kommenterar Hälsouniversitetets dekan Bengt Wranne.
Hanna Wide är vice ordförande i studentkåren Consensus och har deltagit i arbetet med enkäten.

<B>Inte alarmerande</B>
- Siffrorna är inte särskilt alarmerande. Men de måste tas på allvar. Viktigast nu är att analysera siffrorna och att ta fram en handlingsplan för att motverka sexuella trakasserier, men också för att kunna hantera problemen när de uppstår, säger hon.
Alla programstudenter från termin två och uppåt tog del av enkäten. 65 procent svarade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om