Härifrån tar vanligt folk flyget
90 procent av flygresenärerna från Norrköping och Linköping reser i tjänsten. Det är företaget, som betalar för dem.Men när det gäller de mer priskänsliga privatresenärerna har östgötaflygplatserna tappat, till både Skavsta och Arlanda.
Medan antalet reguljära passagerare fördubblats i Linköping har på Kungsängen antalet sjunkit med 60 procent. I dag har flygplatserna ungefär lika många reguljära passagerare, ca 50.000 vardera i fjol. I Norrköping tillkommer ju sedan också charterresenärer.
Det reguljära flyget (och inte chartern eller frakten) kommer för överskådlig tid framöver att utgöra basen för regionens flyg - slås det fast i en färsk flygutredning i Östsams regi. Där ges en sammanställning av nulägets fakta som ska ligga till grund, när östgötaflygets framtid diskuteras
Utredningen tar ingen ställning mellan Norrköping och Linköping. En storflygplats anses ligga alltför långt fram i tiden, och den dominerande inställningen bland dagens aktörer tycks också vara att fortsätta med två flygplatser.
Till skillnad från när det gäller bussar och spårvagnar så spelar kommunerna ifråga om flyget en rätt liten roll - vilket man inte alltid har klart för sig.
Kommunerna varken driver flygplatserna eller flyger planen, utan det är helt andra aktörer och faktorer som styr utvecklingen. En mäktig faktor är därvid marknaden, och den stenhårda konkurrens som nu råder där.
Nya akt;rer
Lågprisflyget är en ny aktör på scenen. Genom Skavstas explosiva utveckling har villkoren förändrats för östgötaflyget. En stor del av privatresenärerna har på senare år gått över till Skavsta och Arlanda. För resenärerna från Östergötlands flygplatser har Kastrup kommit att bli det helt dominerande navet på vägen ut i världen.
Det reguljära flyget i Östergötland används idag till hela 90 procent av resande i tjänsten. För företag och myndigheter är det relativt höga prisläget vid flyg från Linköping och Norrköping heller inget större problem.
Utmärkt utbud
I utredningen hävdas att länet, även om det ibland påstås annat, i själva verket har ett utmärkt flygutbud. Via Kastrup finns konkurrenskraftiga förbindelser till viktiga europeiska städer.
Ändå har alltså resandet minskat kraftigt. För landet som helhet är tendensen nu att flyget är på väg uppåt igen från senare års bottennivå. Men detta gäller inte för Östergötland, som har ett fortsatt tapp. Som, kan det tilläggas, är helt koncentrerat till Kungsängen.
I sin genomgång av flygutredningen på fredagens presskonferens hävdade Östsams ansvarige för infrastrukturfrågor Per Sandström att det som hänt under senare år bara innebär, att branschen drabbats av ett tillfälligt "hack", som då i särskilt hög grad drabbat Kungsängen.
Dålig turtäthet
I förhållande till regionens storlek är östgötaflygetrelativt litet, vilket även har att göra med konkurrensen från snabba marktransporter. Under de senaste åren har inrikesflyget från Kungsängen upphört helt, medan flygtrafiken på Linköping-Arlanda minskat kraftigt.
En klart negativ faktor är den dåliga turtätheten. Idag flyger Skyways fyra turer från vardera flygplatsen, med ett i stort sett identiskt utbud.
Turlistan fungerar för den som reser iväg tidigt på morgonen och ska vara åter först till kvällen. Men inom näringslivet finns många, som vill kunna återvända mitt på dagen. Och det klarar inte östgötaflyget idag.
Som påpekas i utredningen skulle sex turer i stället för fyra göra stor skillnad.
Lustigt nog inte ens nämner utredningen nya Swedjet, som står i begrepp att köra igång med sex turer, utöver Skyways fyra - något som ju genast skulle ändra förutsättningarna.
Framtiden är full av osäkerhetsfaktorer. Luftfartsverket kraftsamlar på Arlanda, "vilket kan påverka Norrköpings flygplats". Linköpings flygplats tar emot ett statsbidrag, vars framtid inte är givet. I den skärpta konkurrensen kan östgötaflyget, om det vill sig illa, snabbt urholkas.
Allvarligt avbräck
Skulle Östergötlands flygplatser duka under i konkurrensen så vore det, framhåller utredningen, ett allvarligt avbräck för regionens näringsliv. Medan däremot privatresenärerna, som ju redan idag ofta flyger från andra ställen, inte skulle se lika allvarligt på saken.
I en gemensam kommentar till utredningen säger Irma Görtz (ordförande Östsam) och de båda kommunstyrelseordförandena Lena Micko, Linköping och Mattias Ottosson, Norrköping, att den stora förtjänsten med utredningen är ,att det i fortsättningen inte är möjligt att tala förbi varandra. Nu har man ett faktaunderlag.
Det gäller nu att gemensamt ta itu med sådant som marknadsföring, ökad turtäthet m m. Kommuner hör visserligen inte till de operativa aktörerna när det gäller flyget - men kan, heter det, spela en roll som samordnare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!