Här är bilen som parkerar sig själv
Glöm jobbiga fickparkeringar.Nu är bilen som parkerar sig själv verklighet - åtminstone på Linköpings Universitet, där studenter arbetat intensivt med projektet under terminen.Folkbladet har provkört den.
I bilen finns en skärm som kommunicerar med föraren. När bilen fickparkerar uppmans föraren för säkerhets skull hålla uppsikt bakåt.
Foto:
Är utrymmet tillräckligt får föraren veta det genom en bildskärm. Då är det dags att stanna och lägga i backen. Sedan tar automatiken över.
Med hjälp av en vanlig dator kan fordonet backa in utan att föraren behöver styra eller gasa. Visst känns det läskigt och ovant, men bilen kör snabbt, säkert och smidigt in sig på parkeringsrutan.
17 fjärdeårsstudenter på maskiningenjörsprogrammet och sju studenter från kognitionsvetarprogrammet har deltagit i projektet Evolve, ett tre år gammalt samarbete mellan Linköpings Universitet och Volvo Car AB.
Studenterna arbetar med att lösa verkliga problem på uppdrag av Volvo Car. Men Magnus Sethson ser inte några negativa sidor med att näringslivet tillåts diktera villkoren för maskiningenjörernas studieinriktning.
Vill närma sig industrin
- Vi eftersträvar att närma oss industrin. Att den dikterar villkoren är till viss del syftet med maskiningenjörsprogrammet. Studenterna ska vara lätta att stoppa in i industrin. Vi har också sett att allt fler studenter anmäler sig till kurserna där de får lösa verkliga problem.
I fjol konstruerades en bil som styr med alla fyra hjulen. I år var uppgiften att ta fram en demonstration av ett tänkbart parkeringssystem. Sådana system finns på marknaden men studenterna ville ha något enklare. Ultraljudssystemet är också betydligt billigare än t ex det radarsystem som BMW utvecklat.
Bilen studenterna fått till låns är en automatväxlad Volvo S 60. Idag är den värd fem miljoner kronor med all teknik, men ändå är det enkel och billig teknik studenterna använt.
Bara ett exemplar
- Det är prototyper i bilen, som bara finns i ett exemplar, därför blir det dyrt. Vid en serietillverkning blir det billigare, säger Jan-Ove Palmberg, professor på institutionen för konstruktions- och produktionsteknik.
Projektledare Magnus Stethson är mycket nöjd med resultatet av studenternas arbete. Det påbörjades den 9 januari och har genomförts i högt tempo. I fredags visades bilen upp för en nöjd uppdragsgivare.
- Deras arbetsinsats är extraordinär, liksom deras ambitionsnivå och resultat, säger Magnus Sethson.
Att studenterna från programmet är attraktiva på marknaden är det ingen tvekan om. I förra årets kurs hade nästan alla fått jobb redan innan de gått klart utbildningen.