Fritt vårdval inget nytt för östgötarna
Skulle du hellre vilja opereras för diskbråck i Paris än i Norrköping? I framtiden kan det vara möjligt, enligt ett förslag från socialministern. - Frågan är vem som ska betala, säger Lennart Schilling, samordnare för avgiftsgruppen i landstinget i Östergötland.
- Det fria vårdvalet har funnits flera år i Östergötland och innebär inte något nytt för våra patienter, säger Lennart Schilling.
Nytt är däremot socialminister Lars Engqvists förslag om att det fria vårdvalet ska gälla inom hela EU. Till Dagens Medicin säger han att ambitionen är att patienten ska kunna söka vård var han eller hon vill - inom hela EU.
En förutsättning är att patienten fått en fastställd diagnos i hemlandet, för att undvika att någon använder möjligheten till att få en skönhetsoperation utomlands betald. Kvalitetskrav måste också ställas på vården i Europa så att ingen riskerar felbehandling om man söker vård i annat land.
<b>På väg</b>
Lars Engqvist ingår i en grupp som EU-kommissionen tillsatt där experter, politiker och administratörer ska diskutera hur en gränsöverskridande EU-vård skulle kunna se ut. Ett första möte hålls i december.
- Förr eller senare kommer utvecklingen med valfrihet inom vården att gå åt det här hållet, säger Lennart Schilling.
- Men det gäller att balansera det. De mest prioriterade patienterna är oftast inte de som skriker mest, säger han, och efterlyser tydliga administrativa regler.
Frågan är också vem som ska stå för notan. Enligt Lars Engqvist ska landstingen göra det.
- Men det här är en stor förändring som måste regleras. Som det ser ut i dag kan inte landstinget stå för de kostnaderna, säger Lennart Schilling.
I dag betalar Landstinget i Östergötland specialistvård utomlands för kanske två eller tre personer under ett helt år.
- Det är försäkringskassan som står för kostnaderna när någon blir akut sjuk och måste får vård utomlands, säger Lennart Schilling.
Så särskilt intresserade av vård på annat håll än i hemtrakten har östgötarna ännu inte varit. Det är heller inte i första hand långa väntetider som får oss att söka vård i något annat län.
- Det handlar mer om någon student som vill opereras på hemorten nära föräldrarna, eller kanske en gammal person som vill ha nära till sina barn efter operationen. Vissa patienter remitterar vi direkt till annat län då specialistkompetensen finns där, säger Lennart Schilling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!