Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Frias för misshandel på pendelstationen

En ordningsvakt och en väktare dömdes för att ha misshandlat en man på stationen i Kimstad. Men nu river Göta hovrätt upp domen.

Frias. En ordningsvakt och en väktare som i tingsrätten dömdes för att ha misshandlat en man på pendelstationen i Kimstad frias i hovrätten.

Frias. En ordningsvakt och en väktare som i tingsrätten dömdes för att ha misshandlat en man på pendelstationen i Kimstad frias i hovrätten.

Foto: Forsby Jan

Linköping2015-06-17 10:25

Den 24 januari förra året klev en berusad 48-årig man på pendeltåget i Linköping för att åka till Norrköping. En ordningsvakt och en väktare som tjänstgjorde ombord på tåget inledde en konversation med mannen som då blev hotfull. Ordningsvakten beslutade att 48-åringen skulle avvisas från tåget – men beslutet hann inte verkställas förrän tåget började rulla.

När tåget stannade i Kimstad tog sig 48-åringen ut på perrongen trots att ordningsvakten beslutat att han skulle gripas och överlämnas till polisen. Tumult utbröt och ordningsvakten och väktaren utdelade flera batongslag mot 48-åringen. Flera vittnen såg vad som hände och ansåg att det var fråga om övervåld.

En åklagare beslutade senare att åtala ordningsvakten och väktaren. I slutet av september förra året valde Norrköpings tingsrätt att döma såväl ordningsvakten som väktaren för misshandel. Enligt rätten var inte det stora antal slag som männen utdelade med batong proportionerligt. Ordningsvakten dömdes till villkorlig dom och 40 dagsböter, medan väktaren dömdes till villkorlig dom och 30 dagsböter. Att straffet inte blev hårdare motiverade tingsrätten med att männen i framtiden inte skulle kunna utöva sitt yrke.

De bägge dömda valde att överklaga domen till Göta hovrätt och på tisdagen beslutade domstolen att riva upp tingsrättens dom. Enligt hovrätten hade ordningsvakten och väktaren rätt att använda sina batonger för att få till stånd ett gripande av 48-åringen. Domstolen anser dock inte att det var försvarligt att under så lång tid utöva våld. Det var först när en utomstående person uppmanade ordningsvakten och väktaren som våldet upphörde. Hovrätten anser trots detta att de bägge männen agerade på ett sådant sätt att de hade anledning att tro att deras våldsutövning föll inom ramen för deras laga befogenhet. Slutsatsen är att männen inte gjort sig skyldiga till något brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om