Dukat med enbart östgötamat
I helgen slogs ett slag för närproducerad mat när mässan "Smaka på Östgötamat" anordnades i Konsert & Kongress i Linköping. På schemat stod inte bara provsmakning av diverse delikatesser utan dessutom en matdebatt och korandet av Årets Östgötakock.
Det lockades med mycket kött, men även osten från Boxholm tycktes omåttligt populär.
Foto: Robert Svensson
Det finns enligt besökarna flera anledningar att köpa närproducerad mat, många tycks förorda just smaken och näringsinnehållet. - Lokalproducerat är bättre näringsmässigt, i massproduktion blir maten inte lika näringsrik, funderar Elvy Eklöv och Carina Svedenhammar som nyfiket botaniserar bland montrarna. - Det är viktigt och bra med lokalt producerad mat. I somras gjorde vi en utflykt och åkte runt till en massa olika gårdsbutiker i länet. Ett gäng politiskt insatta herrar som debatterade under rubriken "Klimatsmart" talade hellre om miljön. - Vi måste lära oss att använda närproducerat. Det är inget fel på kålrötter, morötter och vitkål, det går att göra bra saker av det också, tyckte bland annat Birger Schlaug. Årets kock från Gryt
I samband med mässan arrangerades dessutom kocktävlingen Årets Östgötakock. Inför en nyfiken publik gjorde fyra duktiga kockar upp med samma på förhand utvalda råvaror. - När vi startade årets östgötakock för fyra år sedan var det för att vi ville tydliggöra att man kan göra bra rätter av närproducerade varor även på restaurang. Då var det inte så, idag använder många restauranger närproducerat med stolthet, konstaterar Louise Alenbrand. Vinnare blev till slut Ingemar Lindström från Gryts Varv & Marina som enligt juryn bland annat visade upp "god råvarukänsla, renlighet och yrkesmässighet". Det var andra året i rad som vinnarkocken kom från just Gryt. Smakar och njuter
Men mest i fokus fanns ändå råvaruproducenterna. - Det är inte alltid östgötarna vet om att de här producenterna finns, här vill vi lyfta fram dem så att de kan hitta fram till dem även i butikerna, säger Louise Alenbrand. Och nog var det säkerligen många som fått upp ögonen för nya favoriter när de traskade hem med kassarna fyllda av korv och annat smått och gott. - Det här känns som en framgång, det är mycket folk här som smakar och njuter, avslutar Alenbrand.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!