Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dukat med enbart östgötamat

I helgen slogs ett slag för närproducerad mat när mässan "Smaka på Östgötamat" anordnades i Konsert & Kongress i Linköping. På schemat stod inte bara provsmakning av diverse delikatesser utan dessutom en matdebatt och korandet av Årets Östgötakock.

Det lockades med mycket kött, men även osten från Boxholm tycktes omåttligt populär.

Det lockades med mycket kött, men även osten från Boxholm tycktes omåttligt populär.

Foto: Robert Svensson

LINKÖPING2008-10-13 03:00
- Vi vill lyfta den östgötska maten, förklarar Louise Alenbrand som är projektledare för mässan och Östgöta mat. Det är precis vad som sker inne på Konsert & Kongress i Linköping denna lördag. Bland montrarna läskas det med ett ordentligt uppbåd av tomater, ostar, köttbullar och inte minst korv som tycks produceras i alla upptänkliga former och smaker. Det görs till och med av struts. - Vi har bland annat ostkorv och ölkorv, berättar Lars Nordqvist från Vikbolands Struts, som även ståtar med rökt kött och levererar till tre butiker i Norrköping. - Struts är magert kött, vi hade till exempel en kund här vars dotter inte kan äta vanligt kött för att det var för fett. Vitkål och morötter
Det finns enligt besökarna flera anledningar att köpa närproducerad mat, många tycks förorda just smaken och näringsinnehållet. - Lokalproducerat är bättre näringsmässigt, i massproduktion blir maten inte lika näringsrik, funderar Elvy Eklöv och Carina Svedenhammar som nyfiket botaniserar bland montrarna. - Det är viktigt och bra med lokalt producerad mat. I somras gjorde vi en utflykt och åkte runt till en massa olika gårdsbutiker i länet. Ett gäng politiskt insatta herrar som debatterade under rubriken "Klimatsmart" talade hellre om miljön. - Vi måste lära oss att använda närproducerat. Det är inget fel på kålrötter, morötter och vitkål, det går att göra bra saker av det också, tyckte bland annat Birger Schlaug. Årets kock från Gryt
I samband med mässan arrangerades dessutom kocktävlingen Årets Östgötakock. Inför en nyfiken publik gjorde fyra duktiga kockar upp med samma på förhand utvalda råvaror. - När vi startade årets östgötakock för fyra år sedan var det för att vi ville tydliggöra att man kan göra bra rätter av närproducerade varor även på restaurang. Då var det inte så, idag använder många restauranger närproducerat med stolthet, konstaterar Louise Alenbrand. Vinnare blev till slut Ingemar Lindström från Gryts Varv & Marina som enligt juryn bland annat visade upp "god råvarukänsla, renlighet och yrkesmässighet". Det var andra året i rad som vinnarkocken kom från just Gryt. Smakar och njuter
Men mest i fokus fanns ändå råvaruproducenterna. - Det är inte alltid östgötarna vet om att de här producenterna finns, här vill vi lyfta fram dem så att de kan hitta fram till dem även i butikerna, säger Louise Alenbrand. Och nog var det säkerligen många som fått upp ögonen för nya favoriter när de traskade hem med kassarna fyllda av korv och annat smått och gott. - Det här känns som en framgång, det är mycket folk här som smakar och njuter, avslutar Alenbrand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om