"Det var hemskt"
- Usch det var hemskt. Jag fick ont i hela kroppen av att i över två dygn ligga på rygg helt stilla och vänta på operation. Det är en ynkedom att man som patient ska bli behandlad på det här sättet, säger Elsa, 82 år från Norrköping.Hon är en av flera patienter som smärtsamt fått erfara effekterna av landstingets nedskärningar på akuten i Norrköping.
I över två dygn fick Elsa 82 år gammal vänta på en akut operation. En väntan både smärtfylld och jobbig som hon var långt ifrån ensam om. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Jag har bott hela mitt liv i Norrköping, arbetat och betalat skatt och första gången i mitt liv som jag utnyttjar sjukhusvård blir jag behandlad så här, säger Elsa.
Svår operation
Idag mår hon bra men tankarna på påskhelgen gör henne ledsen och arg. Redan på akuten i Norrköping var hon färdig för operation men på grund av de nya bestämmelserna fick hon inte opereras.
Det var i torsdags som Elsa gick upp två steg på sin kökspall när hon föll och bröt knät. Med ambulans kom hon till akuten på Vrinnevisjukhuset och trodde att det snart skulle vara över. Men efter röntgen visade det sig att knät var brutet och att det krävdes en svår operation för att rätta till det brutna benet.
- Då gav doktorn beskedet att jag tyvärr var tvungen att skickas till Linköping, trots att han egentligen hade både tid och kunskaper för att utföra operationen. Tala om att jag blev förvånad, berättar Elsa.
- Men när jag frågade honom om operationen så trodde han att jag skulle opereras nästa dag, på långfredagen, men så blev det ju inte, fortsätter hon.
I Linköping fick Elsa lite kvällsmat innan hon lades på dropp för att inte ha någon mat i magen under operationen nästa dag. Men väntetiden blev längre och längre.
Ny plats samma läkare
- Jag låg till eftermiddagen och väntade men inget hände. Till slut sa de att det inte skulle bli någon operation den dagen och gav mig mat. Dagen därpå började processen om igen, konstaterar Elsa.
Nu var det redan påskafton och samma läkare som behandlat henne i Norrköping visade sig ha jour i Linköping. Han lovade Elsa att han skulle försöka hinna med hennes operation under dagen. Men åter tickade timmarna på och inte förrän halv ett på natten fick Elsa åka till operationssalen.
- Det är en ynkedom att man som patient ska bli behandlad så här. Inte är det läkarnas fel utan landstinget som beslutar så konstigt. Landstingsledningen borde själva få uppleva hur det är att bli behandlad på det här sättet, avslutar hon och ler vid tanken på att få komma hem till Norrköping igen.