Cirkus Nuna på väg
Ett Ufo.Eller en flygplansvinge på avvägar?Det var faktiskt ingetdera som rullade nedför S:t Larsgatan i centrala Linköping i går - bara världens snabbaste soldrivna bil, Nuna 2.- Betydligt skönare att köra än en vanlig bil, försäkrade föraren, holländske studenten Oskar van Dijk.
Ufo på stan? Nähe, bara Nuna 2, världens snabbaste soldrivna bil som rullar nedför S:t Larsgatan i Linköping. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Men skötarna av vidundret visade sig vara universitetsstudenter från Holland, cirkusdirektören själv var en professor Wubbo Ockels, före detta astronaut och föreställningen som bjöds visade sig vara rymdålderns senaste teknologi.
De har rest 700 mil genom hela Europa, startade i Aten för ett par veckor sedan, och rullar just nu runt och fångar nyfikna blickar i Norden.
Kommentarerna var skiftande.
"Svår att fickparkera."
"Det ser inte särskilt bekvämt ut att ligga ned och köra."
"Risken att få klaustrofobi måste vara överhängande."
- Den är faktiskt riktigt skön att köra, ungefär som att flyga. Bara man håller koncentrationen, för det handlar om små rörelser, eftersom man styr med två joy sticks, förklarar Wouter Jan Ubbels från Delfts universitet som tillsammans med europeiska rymdorganisationen ESA (European Space Agency) och bland annat Saab Ericsson Space utvecklat fordonet.
- Känslan är att det går snabbare än i verkligheten, när man ligger ned på rygg. Vad som krävs för att klara av den? Körkort och lite erfarenhet...
Maxfart: 170 km/h
Nuna startades på det holländska universitetet i första hand som ett projekt till ett race för solbilar i Australien. Deras skapelser har vunnit båda de prestigefyllda tävlingar som hållits 2001 och 2003 och när Nuna 2 senast slog ett fordon från ansedda amerikanska MIT (Massachusetts Institute of Technology) blev det en PR-seger som tillverkarna tagit väl tillvara på.
Just nu jobbar också en grupp studenter, med specialiteter som aerodynamik och industriell design, på "Nuna 3". En modifiering av föregångarna.
- Men ett skäl till att gå vidare med idén är också att försöka få studenter över hela världen mer intresserade av tekniska studier. Det finns en framtid för den, poängterade professor Ockels när han presenterade skapelsen och medarbetarna.
Laddar batterierna
Karossen på Nuna 2 är byggd av det lätta men dyra materialet kolfiber och drivs med nio litiumbatterier som laddas när sensorer på bilens ovansida fångar upp solens energi. Dessutom är den så fiffigt konstruerad att varje inbromsning också genererar energi och laddar upp batterierna. Delar av farkosten är förresten byggd med samma material som månsatelliten Smart-1.
Maxhastigheten är 170 km/timmen, men hittills har den "bara" rullat i 145 km/h.
Snitthastigheten under det 300 mil långa racet i Australien förra året var 97,5 km.
Då ska ni veta att föraren den gången tvingades ha kylklampar på bröstet för att klara den 40-gradiga värmen.
En av nackdelarna är nämligen att temperaturen oftast är runt tio grader högre än utomhus. Det kan bli svettigt inne i den minimala förarplatsen.
Fördelarna är givetvis miljövänligheten.
Totalt förbrukades 50 kWh under loppet i Australien. Energikostnaden skulle i så fall vara cirka 8 euro. En bensindriven bil hade behövt ungefär 300 euro i soppa för samma sträcka.
Frågan är förstås om det finns en marknad i framtiden för solbilar.
- Absolut. Redan nu används tekniken i japanska hybridbilar, påminner Wouter Jan Ubbels.
Priset för att tilllverka bilen är dock i saftigaste laget. Nuna 2 är försäkrad för - fyra miljoner kronor.
Längd: 5,00 m.
Bredd: 1,80 m.
Höjd: 0,8 m.
Vikt: 240 kg.
Material: Karossen är byggd av kolfiber.
Topphastighet: 170 kilometer/timmen.
Kapacitetet: När de nio litiumbatterierna är fulladdade med solenergi kan bilen köras cirka 8-10 timmar med en snitthastighet på 50 km/h.
Pris: Cirka 4 miljoner kronor, exklusive tusentals arbetstimmar.