Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ansvarig minister: "EU-migranter ska få hjälp på hemmaplan"

Utsatta EU-medborgare ska främst få hjälp i sina hemländer. Detta ska ske genom EU-pengar och genom samverkansavtal med bland annat Sverige.

På plats på konferensen i Linköping, fanns ansvarig minister Åsa Regnér.

På plats på konferensen i Linköping, fanns ansvarig minister Åsa Regnér.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2015-02-04 20:00

– För det finns inga andra alternativ på lång sikt, än att hemländerna tar ansvar för sina medborgare. Det konstaterade ansvarig minister Åsa Regnér på den konferens om tiggare som i går anordnades i Linköping.

Medan en ung, manlig tiggare höll fram sin pappersmugg utanför Missionskyrkan, höll Åsa Regnér sitt anförande, där hon tydligt gjorde klart att Sveriges regering inte tänker förbjuda tiggeriet, även om grannlandet Norge nu ser ut att välja den vägen.

– Det går inte att förbjuda fattigdom. Det Norge planerar att göra krockar enligt EU med de mänskliga rättigheterna, förklarade Regnér. Men det finns heller inga planer på att ändra i regelverket, som Socialtjänstlagen, för att kunna hjälpa den här gruppen av människor, enligt Regnér.

Istället vill regeringen jobba mot Rumäniens regering, landet där merparten av tiggarna i Sverige kommer ifrån. Det handlar om att erbjuda experthjälp och medverka till att introducera svenska välfärdsmodeller som främst ska förbättra de ungas liv. Även EU-pengar i olika strukturfonder, som Rumänien hittills inte har nyttjat särskilt flitigt ska användas.

– I Sverige finns det också EU-pengar, för att användas vid ekonomiska kriser. Det rör sig om cirka 15 miljoner svenska kronor, som nu ska kunna sökas av frivilligorganisationer som vill hjälpa de utsatta EU-medborgarna här i Sverige, berättade Åsa Regnér.

På plats i Linköping fanns många kommunföreträdare, som säkert hade önskat tydligare riktlinjer om hur de ska agera på hemmaplan i mötet med EU-migranterna, som flera av talarna föredrog att benämna utsatta EU-medborgare. De beskeden gavs inte av företrädare från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, däremot gick rådande regelverk igenom. För att ändå försöka bringa klarhet i alla dessa frågor, har regeringen utsett en nationell samordnare. Det är juristen Martin Valfridsson, som tidigare bland annat har arbetat för justitieminister Beatrice Ask (M).

– Jag ska föra en dialog med kommunerna, olika myndigheter och frivilligorganisationerna. Det kommer att bli en hel del resor både i Sverige och till de länder där de utsatta EU-medborgarna kommer ifrån, berättade Martin Valfridsson.

Han betonade det kommunala självstyret och ser främst sin roll som att kartlägga hur tiggarna bemöts ute i kommunerna och genom att lyfta fram de goda exemplen. I februari nästa år ska Valfridsson presentera sin rapport.

011 -200 411

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om