71 mot - 28 för
Det blir ingen folkomröstning om neddragningarna inom sjukhusvården i framförallt Norrköping och Motala. Det kan man slå fast efter att landstingsfullmäktige igår röstat nej till det här förslaget, men det krävdes en nästan fyra timmar lång debatt av 15 olika talare.
När väl dramatiken lagt sig kunde landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson och hans politikerkollegor ta ställning till förslaget om en folkomröstning om neddragningarna i vården. Som väntat blev det nobben. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Och landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson slog an nej-tonen från första stund:
- Jag anser att medborgarna haft insyn i hela processen angående effektiviseringen och besparingarna i vårdutbudet. Massmedia har följt och bevakat den hela tiden och vi har även presenterat olika politiska alternativ.
- Därför anser jag inte att det ska vara en folkomröstning, eftersom jag anser att vi gjort det vi kunnat innan beslutet om förändringarna.
- Ska man ändå vara lite självkritisk, sa Paul Håkansson, är det att vi inte presenterade någon mer lättfattlig "populärversion" för vanligt folk, eftersom vår utredning kanske inte var så tillgänglig, då den gjordes av medicinskt kunniga medarbetare.
Något som fler debattörer höll med om och menade att landstingsledningen helt enkelt skött sig "klantigt", då det gäller att få ut rätt information till östgötarna angående de stora förändringar som beslutats om inom sjukvården.
Björn Grip (v):
- Jag röstar för ett nej till folkomröstning, men jag måste ändå säga att folk inte känner igen våra vallöften. Men faktum är ju att vi även i fortsättningen kommer att bedriva likvärdig vård i Östergötland. Det är "bara" det att vissa patienter kommer att få längre resväg till vården i framtiden.
Anna-Lena Sörenson (s) var övertygad om att de flesta östgötarna inte ville ha en folkomröstning:
- Jag hade inte varit rädd för en folkomröstning, men det skulle ha varit svårt att formulera en vettig fråga. I längden tror jag dock att de flesta vill ha rakryggade politiker som själva tar beslut i olika frågor och inte politiker som springer ut och ser vart vinden blåser, vid en speciell fråga.
Vad vill östgötarna?
En som verkligen slogs för en folkomröstning var Levi Eckeskog (kd):
- Vi bör ha en folkomröstning, för att få råd av östgötarna vad de verkligen vill, för jag anser att vi måste vara beredda att lyssna, när det gäller så stora beslut som de neddragningar som nu är aktuella.
Marie Morell (m) fyllde på:
- Jag tror i och för sig att Paul Håkansson lagt ner stor möda att förklara fakta bakom nedläggningsbesluten, men tyvärr har många medborgare inte ansett sig tillräckligt informerade och vi verkar ha misslyckats med att ha en dialog med östgötarna.
- Och eftersom vi talar mycket om medborgardialog, anser jag att det här är ett utmärkt tillfälle att skapa denna dialog via en folkomröstning, eftersom vi helt klart inte gått i takt med östgötarna när det gäller förändringarna inom vården.
I och med att det inte blir någon folkomröstning försvann nog sista hoppet för de, som vill ha kvar Vrinnevisjukhuset och lasarettet i Motala som akutsjukhus dygnet runt.
Sista hoppet lär vara kravet på en kommunal folkomröstning i enbart Norrköping, men den frågan är ännu inte avgjord.