Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

400 unga har fått samtalshjälp

400 personer mellan 16 och 25 år har fått hjälp vid samtalsmottagningen Unga Vuxna i Linköpinge sedan starten för ett år sedan.

LINKÖPING2008-10-02 13:25

– Behovet av den här typen av mottagning var precis så stort som vi trodde. Ungdomar idag har ett ”just nu”-behov och efterfrågan på hög tillgänglighet är därför stor. På så sätt kan vi förhindra att problemen utvecklas till att bli svårare och i förlängningen kräva tyngre vårdinsatser, förklarar Mona Ahlberg, vårdenhetschef på Vårdcentralen Kungsgatan i Linköping, på landstingets hemsida.

Till Unga Vuxna kan de personer vända sig som har en lättare till medelsvår psykisk ohälsa.

Målet med mottagningen är att den ska vara lätt att nå och snabbt kunna ge hjälp till den som söker sig dit.

Och hittills har alltså 400 personer vänt sig till mottagningen. 30 procent av dessa är killar. Flest personer finns i åldersgruppen 22-23 år.

– De främsta orsakerna till att unga söker sig till oss är stress, ångest- och panikattacker, nedstämdhet samt låg självkänsla. Men även krissituationer, relationsproblem och skev kroppsuppfattning är vanligt förekommande, berättar Mona Ahlberg.

Ett första samtal ska erbjudas den sökande redan inom 48 timmar. Sedan handlar det om korttidsterapi, med i snitt tre samtal per patient.

Patienten får sedan med sig verktyg för att kunna hjälpa sig själv.

Mottagningen planerar nu att starta gruppterapi inom området stress och livsstil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om