28.014 namn för folkomröstning
28.014 östgötar vill ha en folkomröstning om vården. Så många namnunderskrifter fick landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson ta emot igår från aktionsgruppen "Bevara våra akutsjukhus". Nu måste frågan om folkomröstningen behandlas av landstingsfullmäktige.
Undersköterskorna Agneta Kjellstrand och Ingrid Hinshaw samt barnmorskan Inger Rosenberg, som alla arbetar på lasarettet i Motala, på vandring för att lämna över de elva pärmarna med totalt 28.014 namnunderskrifter med krav på folkomröstning till landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson (s). FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Jag har för dagen ingen kommentar om det ska hållas någon folkomröstning eller inte, sa Paul Håkansson när han tog emot pärmarna.
Massivt uppbåd
Det var ett massivt mediauppbåd som kommit till Trädgårdstorget i Linköping för att följa vandringen med namnunderskrifterna till Landstingshuset där Paul Håkansson väntade. Däremot var intresset från allmänheten att delta i vandringen ganska svalt. Ett trettiotal personer deltog. Men de 28.014 namnen som aktionsgruppen samlat in talar sitt tydliga språk. På bara tre veckor har man lyckats samla ihop alla namnen. Samtliga som skrivit på är över 18 år och kommer från länets samtliga kommuner.
Det hade krävts 16.300 namnunderskrifter för att landstingsfullmäktige skulle varit tvungna att ta upp frågan om folkomröstningen. Den gränsen passerades således med råge. Landstingsstyrelsen kommer att behandla frågan om folkomröstningen i januari, och därefter tas den upp i landstingsfullmäktige i februari. Men om det verkligen leder till någon folkomröstning om akutsjukvården ska vara kvar i både Norrköping och Motala, förutom Linköping, återstår att se. Något annat än att frågan skulle behandlas seriöst ville Paul Håkansson inte lova.
Stor förståelse
- Engagemanget har jag stor förståelse för, sa Paul Håkansson. Men om vi bejakar det här måste vi göra något annat.
Enligt Paul Håkansson finns det tre sätt att spara pengar på. Det första är den nu föreslagna modellen med nedlagda akutsjukhus, som Paul Håkansson kallar strukturomvandling. Det andra är så kallad "osthyvelsbesparing". Det vill säga att man skär lite på alla sjukhusen. Och det tredje sättet är att man begränsar vårdutbudet. Det Paul Håkansson verkar tycka minst om är alltså den så kallade osthyveln.
- Det jag är mest rädd för är lägga ut stora generella besparingar, säger han.
Minskade intäkter
Anledningen till de stora besparingarna är enligt Paul Håkansson minskade skatteintäkter för i år och de kommande två åren.
Något som enligt honom beror på den ekonomiska utvecklingen vi haft i landet. Paul Håkansson har svårt att se att det går att spara pengar på något annat sätt.
- De här förslagen som har kommit in lokalt klarar inte ens halva sparbetinget, säger han.
Ifrågasatt besparing
Agneta Kjellstrand, Seija Kuutti, Ingrid Hinshaw och Inger Rosenberg, de fyra personerna som ansvarat för namninsamlingarna, har en fundamentalt skild syn på det nuvarande läget jämfört med Paul Håkansson. Alla fyra arbetar på lasarettet i Motala, de tre förstnämnda som undersköterskor och den sistnämnda som barnmorska. De vill ha en konsekvensbeskrivning av vad besparingsplanerna kommer att innebära. Ingen av dem tror nämligen att man sparar speciellt mycket pengar med det nuvarande besparingsförslaget.
- Bara den här omstruktureringen kostar en massa pengar, säger Agneta Kjellstrand.
Ingen s-politik
De tror istället att det skulle bli bättre om varje sjukhus får ha hand om sin egen ekonomi. Då skulle det bli lättare att planera och hålla sin budget. Alla fyra anser att de nuvarande besparingsplanerna är förkastliga.
- Jag har varit socialdemokrat, men det här är inte socialdemokratisk politik, säger Seija Kuutti.
Frågan om namninsamlingen leder till någon folkomröstning är osäkert.
Frågan måste nu som sagt i alla fall behandlas i landstingsfullmäktige. Inger Rosenberg tycker att det är en självklarhet att det ska bli en folkomröstning.
Det vore föraktfullt av politikerna att förbise de 28.014 som skrivit under listorna, anser hon.
- Då har man begått politiskt självmord.