Hanna är mammaledig med tre månader gamla Arvid men jobbar till vardags som it-pedagog i Nyköpings kommun. Att hon skulle skriva en barnbok var långt ifrån självklart.
– Inte om man frågar mina lärare till exempel. Jag är inte dyslektiker men har läs- och skrivsvårigheter. Trots det har jag alltid älskat att läsa och skriva, säger Hanna och bjuder på en kopp kaffe hemma i villan i Lindö.
När hon gick i gymnasiet läste hon teckenspråk och där väcktes hennes intresse för ett annat sätt att kommunicera på. Efter gymnasiet fick hon jobb som resursperson i kommunen och kom i kontakt med många barn med olika funktionsnedsättningar.
– Jag hade alltid tecken med mig när jag kom ut på de här jobben och jag undrade varför det inte fanns några böcker för de här barnen. Jag kände att någon gång ska jag göra något för dem. Man får så mycket själv när man jobbar med dem och på något sätt vill jag ge tillbaka.
När hon var mammaledig med sin dotter Emilia som nu är tre år skrev hon manuset till boken Mamma på jobbet. Den handlar om en flicka som undersöker olika yrkesroller och med den vill Hanna öppna för samtal kring jobb och vad man vill bli som vuxen. Illustrationerna i boken är gjorda av Hannas gamla studiekamrat Suzanne Wilnersson, som jobbar som formgivare, illustratör och pedagogisk rådgivare på Gotland. Hon har också ritat teckenstöd på varje uppslag, så att den som läser kan teckna det viktigaste ordet på sidan. Att teckna det viktigaste ordet i en mening kallas också TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) och används främst i kommunikation med barn med olika diagnoser inom NPF-spektrat, som adhd och autism.
– Men min dotter till exempel har ingen språkstörning och henne pratade jag tecken med sen hon var två, tre månader. Hon kunde teckenspråk innan hon var ett år.
Varför gjorde du det?
– Det är för att hjälpa barnet att hitta olika sätt att kommunicera på, att det inte bara behöver vara det talade språket.
Idag finns en del böcker med teckenstöd och Hanna tror att det kommer bli vanligare i framtiden.
– Jag hoppas ju det, för att det behövs för de här barnen. Och för många egentligen för att hjälpa till att öppna upp till samtal och främja språkutvecklingen.
Från och med den 1 mars finns boken Mamma på jobbet i handeln.