Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Holländskt riv på museet

Holmens museum höll extra öppet under Kulturnatten i Norrköping.

Holmen. Bosse Johansson

Holmen. Bosse Johansson

Foto: WA

Laxholmen2017-10-08 14:00

Siv Wirén har arbetat 50 år på Holmen i Norrköping. Hon var en av ungefär 900 personer som fick gå när Holmenägda YFA - Förenade Yllefabrikerna - slog igen 1970. Sedan blev det många år som bland annat förrådschef på Bravikens pappersbruk. 1997 gick hon i pension. Nu är hon ordförande i Holmens Museum; en förening som med ideella krafter visar hur papperstillverkningen gick till när Holmen runt 1630 drog igång den första papperskvarnen just på Laxholmen i Industrilandskapet där museet har sina lokaler. Holmens museum höll extra öppet under Kulturnatten i Norrköping. Folkbladet fick en kort introduktion i konsten att göra papper. Siv Wirén stod vid ett bord och rev och rensade lakansväv.

– Jag tar bort alla sömmar, lösa trådar och spetsar och sådant. Sedan river jag det i strimlor och - det är lite fusk jag vet det - sedan kör jag strimlorna genom en dokumentförstörare, berättade Siv Wirén.

Bosse Johansson - också han med ett långt förflutet inom Holmen - tog hand om de sönderrivna lakansbitarna.

– Jag blandar två kilo lump/lakansväv med 70 liter vatten och lim och stärkelse och så åker allt ner i papperskvarnen som än idag kallas för "Holländare" eftersom det var bröderna Hemeryck från Holland som konstruerade papperskvarnen, berättade Bosse Johansson. Bröderna Hemeryck -som lockades till Norrköping av Louis de Geer - lever vidare som namngivare åt den vackra konferenssal på Louis de Geer som är placerad där Holländaren var belägen när Holmen drev pappersbruk på platsen. Bosse visade även de två sista momenten. I processen efter Holländaren ligger pappersmassan överst i ett vattenkar. Med hjälp av ett redskap lyfte Bosse Johansson upp papper i arkstorlekar som sedan hängdes upp på tork.

YFA

YFA var ett av de största textilföretagen i Norrköping. Men under 1950-talet tappade de svenska textilföretagen konkurrenskraft och krisen inom teko inleddes. "Vi gjorde ylletyg främst till herrkostymer och damkappor", har YFA: s sista vd Alfred Hahn uppgett för Radio Östergötland. Med YFA:s nedläggning försvann 350 år av textilproduktion i centrala Norrköping. "För Norrköping blev det jättebra. Förut hade man varit beroende av textilindustrin som betalade låga löner", sa Alfred Hahn till radion.

P4 Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!