Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Finns helt andra möjligheter i dag"

Hon har själv kämpat med läs- och skrivsvårigheter genom åren.Nu hjälper hon andra att komma tillrätta med sina besvär.– Det finns helt andra möjligheter i dag, säger Beatrice Gustafsson, administratör på Dyslexiförbundet i Norrköping.

Beatrice Gustafsson, administratör på Dyslexiförbundet i Norrköping, reser den här veckan runt till olika bibliotek i länet och informerar om dyslexi och vilken hjälp som går att få.

Beatrice Gustafsson, administratör på Dyslexiförbundet i Norrköping, reser den här veckan runt till olika bibliotek i länet och informerar om dyslexi och vilken hjälp som går att få.

Foto: Henrik Jonsson

LÄSNING2018-10-02 14:00

Den här veckan är det Europeiska Dyslexiveckan.

Runt om i landet arrangeras det föreläsningar, workshops och informationsstunder på temat "Alla kan bli läsare". .

"Läsning skapar styrka hos individen och delaktighet i samhället. Därför är det viktigt att den fjärdedel av alla vuxna som läser dåligt på vanligt sätt så tidigt som möjligt blir läsare på sitt sätt", skriver Dyslexiförbundet i ett pressmeddelande.

Här i Östergötland reser Beatrice Gustafsson runt till olika bibliotek och informerar om vilken hjälp som går att få för folk som har läs- och skrivsvårigheter.

I måndags var hon på plats på Stadsbiblioteket här i Norrköping.

– Vi försöker nå ut till som många som möjligt. Det här är ju information som ska vara tillgänglig för alla, säger hon.

Beatrice har varit engagerad i de här frågorna i över 20 års tid och menar att det hänt en hel del under årens lopp.

– Jag tycker att man har kommit långt. Det finns så mycket hjälpmedel nu jämfört med när jag började. Har du accepterat läget och ser möjligheter och vill ha hjälp, då hittar du hjälp. Sedan vet folk vad dyslexi är på ett annat sätt idag och det tycker jag känns bra.

Vilka är de största framstegen som gjorts som du ser det?

–  Det är ju alla hjälpmedel som finns i telefonerna numera, appar och sådant. Där har det hänt massor. I dag kan du sitta på bussen och lyssna på en bok. Du kan till och med cykla och lyssna på en bok. Det är något helt annat. Jag har nog aldrig läst så mycket böcker som nu. Förr läste jag aldrig.

Beatrice vet precis hur tufft det kan vara att ha läs- och skrivsvårigheter. Hon har själv fått kämpa med sin dyslexi genom åren och gjort stora uppoffringar.

– Jag hade den här envisheten att jag ville kunna lika mycket som alla andra. Man kände ju att man hängde inte med i klassen så det blev det att läsa mer på fritiden istället. Även på loven var det bara att plugga för att jag skulle hinna med. Mycket av det här med att vara med och kompisar och så fick man utesluta. Jag satsade väldigt mycket och var väldigt sträng mot mig själv, men jag klarade det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om